Naslovna Politika Izbori za nacionalne savete: “Vlasi za Srbiju” 687, “Gergina” 287 glasova, nevažećih...

Izbori za nacionalne savete: “Vlasi za Srbiju” 687, “Gergina” 287 glasova, nevažećih 191

391
0

Prema prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima na nedeljnim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, u opštini Negotin glasalo je 1.336 pripadnika osam manjinskih zajednica, odnosno 40,29 odsto od ukupnog broja upisanih u Poseban birački spisak.

Pripadnici vlaške nacionalne manjine, a glasalo ih je 1.093 od 2.558, birali su između dve liste. Za listu “Vlasi za Srbiju”, prema prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima glasalo je 687, a za listu “Udruženje “Gergina” Negotin – Primarijus dr Siniša Čelojević” 287 birača.

Iznenađujuć je veliki broj nevažećih listića, čak 191, koji pritom nije zabeležen ni kod jedne druge manjinske zajednice. U Negotinu, na biračkom mestu 1, bilo je 36 nevažećih listića, u Prahovu 23, Kobišnici 18, Mokranju 30, na ostalim mestima nijedan do dva.

Za jednu od četiri liste za Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine od 576 upisanih glasalo je njih 137.

Lista “Snaga Rumuna –  Tihan Matasarević Puterea Românilor-Tihan Matasarevici” dobila je 56 glasova, “Rumunska lista – Dr Jon Omoran Lista Româneascâ –dr Ion Omoran“  45, “Rumunsko bratstvo – Frația româneascâ” 12, a “Čast i dostojanstvo za Rumune – Daniel Petrović Cinste și demnitate pentru Români – Daniel Petrovici”  četiri.

Od 128 pripadnika romske nacionalne manjine na nedeljnim izborima glasalo je njih 93. Najviše glasova, 87, dobila je lista „Sveevropski romski pokret“.  Lista „Složno i zajedno za bolje sutra Roma“ dobila je dva glasa, a po jedan „Romi odlučno za Srbiju“ i „Respekt za Rome – Vladan Stanojević“.  Lista “Ujedinjena partija Roma – Jekutni Partija Romani” ostala je u opštini Negotin bez glasova.

U opštini Negotin glasalo je i osmoro od 45 upisanih birača bugarske nacionalne manjine, od kojih je šest birača podržalo listu Vladimira Zaharijeva, aktuelnog predsednika opštine Bosilegrad, a jedan Stefana Kostova.

Na izbore je izašao i jedan glasač rusinske nacionalne manjine i četvoro Slovenaca, dok su liste albanske i slovačke nacionalne manjine ostale u opštini Negotin bez glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.