Naslovna Kultura Istorijski arhiv Negotina promovisao 20. broj “Baštinika”

Istorijski arhiv Negotina promovisao 20. broj “Baštinika”

304
2

Jubilarni 20. broj časopisa “Baštinik” predstavili su u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića, Nenad Pantić, urednik ovog naučno-istorijskog godišnjaka, Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva i istoričar dr Milorad Radusinović, jedan od autora priloga.

Novi broj “Baštinika” donosi niz naučnih radova koji rasvetljavaju manje poznate istorijske činjenice i ljudima i mestima.

Tako će čitaoci moći da nešto više saznaju staroj negotinskoj čaršiji iz pera muzejskog pedagoga Muzeja Krajine Sanje Radosavljević, arheološkim istraživanjima “Vrelo” Šarkamen o kojima pišu muzejski savetnik arheolog Gordan Janjić i dr Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Tu su i prilozi Miroslava Stefanovića o Negotinu između dva svetska rata, Jelice Ilić o Petru Živkoviću i smeni na prestolonasleđu 1909. kada je umesto Đorđa Karađorđevića za prestolonaslednika imenovan mlađi Aleksandar, ali i prilozi Zlatka Apanovića o uticaju migracija u 19. veku na demografske karakteristike Mokranja i Srđana Tomića o sokolstvu u Salašu.

Kladovski hroničar Ranko Jankovljević predstavlja se u jubilarnom “Baštiniku” prilozima o Kladovu u periodu od 1835. do 1965. godine, Pošti, telegrafu i telefonu u Kladovu i okolini, Kastelu Elizabeta – Šistab na Dunavu, kladovskim spavačima iz Efesa i o Jozi Kljakoviću.

Novi broj “Baštinika” donosi, između ostalih, i bibliografiju od broja 10 do broja 19. koji su štampani u periodu od 2008. do 2017. godine.

U rubrici značajnih godišnjica Ranko Jakovljević govori o 130 godina Radujevačke briketnice, a Milanče Branković o 70 godina hidroelektrane Sokolovica.

Promociju “Baštinika” uveličali su i učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Alberto Sako i Filip Matić iz klase harmonike profesora Stefana Nikolića, kao i duet truba i harmonika, David Surdanović i Luka Nikolić.

 

2 KOMENTARA

  1. Bastinik je biser Krajine i Negotina,kao i cele Timocke Krajine. U vremenu, kada su casopisi prava retkost, on opstaje zahvaljujuci vrednim arhivskim pregaocima.Bravo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.