Naslovna Kultura In memoriam: Goran Vučković (1965-2019)

In memoriam: Goran Vučković (1965-2019)

1949
2

U selu Rečka kod Negotina iznenada je u 54. godini preminuo pesnik i publicista Goran Vučković, sekretar Umetničkog udruženja Krajinski krug, urednik časopisa “Riznica” i vlasnik KID “Leksika”.

Portret Gorana Vučkovića, rad slikarke Violete Kevro iz Kostolca

Goran Vučković, rođen 3. januara 1965. godinu, pesnik, prozaista i publicista, autor je zbirki pesama: “Кorak do pesništva”, “Zavičajna zvona zvone”, “Pevanje i nemlje”, “Šarenilom kroz detinjstvo”, “Nešto iz rukava”, “Snovi i maštanja”.

Njegove pesme zastupljene su u nekoliko antologija, a sam je priredio antologiju poezije Timočke krajine Zvuci timočke lire, izbor tekstova o knjigama profesora Ljubiše Rajkovića Кoželjca…

Objavljivao je u zbornicima, listovima i časopisima: Кrajinski vidokrug, Timok, Buktinja, Bdenje, Razvitak, Danas, Кnjiževnost, Svitak, Torlak, Savremenik, Sabornik, Haiku novine i drugim.

Dobitnik je nagrada Dositej Novaković, Mirko Petković i povelje “Blagodarje” Udruženja književnika Srbije.

Bio je urednik Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Buktinja”, urednik i pokretač časopisa “Plamičak”, podlistka “Buktinje”, osnivač i glavni i odgovorni urednik Časopisa “Riznica”, kao i Književno izdavačkog društva “Leksika”, koja je publikovala brojne pesničke zbirke, među kojima i „Somnabulia Balcanica“ Adama Puslojića koja je dobila nagradu “Vasko Popa” za najbolju pesničku knjigu izdatu 2016. godine.

Goran Vučković biće sahranjen u četvrtak, 30. maja u selu Rečka na mesnom groblju u 12 sati.

2 KOMENTARA

 1. Sta reci nego SLAVA I VELIKO TI HVALA GORANE,PRIJATELJU,KOLEGA I BRATE!!!OSTAJES DA ZIVIS U NASIM SRCIMA I DUSAMA KAO DIVAN DRUG ,PRIJATELJ,MARLJIV,SPOSOBAN,PERFEKCIONISTA U SVOM POSLU,NADAREN…….A PRE SVEGA VELIKI COVEK…OSIM TVOJE MAJKE I SESTRE,TVOJIH KCERI- MARIJE I MILICE,PATICEMO I MI,TVOJI PRAVI PRIJATELJI…MNOGO CES NAM NEDOSTAJATI DRAGI PRIJATELJU………!!!..JUCE,28.5.2019GOD.UGASILA SE BUKTINJA NAD HAJDUK VELJKOVOM KRAJINOM….SADA SVETLI JEDNA POSEBNA ZVEZDA -TJ.TI- MEDJ*ZVEZDAMA!!!

 2. Kad pesnik umre zvezde izgube boju
  i prenosni signal horizontom luta
  Trazi se rec Bozji dar stohotvornice
  sa neke daleke govornice
  Pesnici ne umiru bez ljubavi
  Ljubav je vatra samo njihova
  I onih koji u njima odrzvaju covecanstvo
  Koji se smeju, i koji pate
  Svejedno,
  Pesnici ne umiru upamti Ti gore
  Sto trazis nasu nesabranu bracu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.