Naslovna Kultura Događaji In memoriam: dr Ljubiša Rajković Koželjac 1940 – 2020.

In memoriam: dr Ljubiša Rajković Koželjac 1940 – 2020.

793
0

U Zaječaru je sinoć tragično nastradao dr Ljubiša Rajković Koželjac, profesor u penziji, pesnik, književnik, antologičar i esejista od posledica saobraćajne nezgode. Na njega je u večernjim satima u ulici 7. septembra naletelo putničko vozilo zaječarskih registarskih oznaka kojim je upravljao muškarac srednjih godina.

Ljubiša Rajković Koželjac; Foto: NG Portal

Ljubiša Rajković Koželjac (Koželj, 4. februar 1940 – Zaječar, 4. mart 2020.), profesor srpskog jezika i književnosti, tokom svoje radne karijere službovao je u Minićevu kod Knjaževca, Halovu kod Zaječara, Negotinu, Rožajama i Konjusima kod Andrijevice, bio je prosvetni savetnik u Međuopštinskom prosvetno-pedagoškom zavodu u Zaječaru i lektor u Francuskoj.

Radio je i u prištinskom Institutu za izučavanje kulturne baštine Srba na Kosovu i Metohiji, a karijeru je završio u zavičajnom odeljenju zaječarske Matične biblioteke “Svetozar Marković”.

Magistirirao je 1973. na temu “Jezik i stil u Deobama Dobrice Ćosića”, a doktorirao 1994. na Filološkom fakultetu u Prištini na temu “Lirske narodne pesme jugoistočne Srbije”.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore.  Publikovao je više od stotinu naslova poezije, proze, aforizama, ali brojna naučna dela iz oblasti jezika i književnosti, istorije, etnologije, antropologije…

Dobitnik je Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Beograda 2006.

U Negotinu je, pored toga što je predavao svojevremeno u hemijskoj školi bio rado viđen gost i saradnik Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, ali i negotinskih časopisa “Riznica” Gorana Vučkovića i “Buktinja” Krajinskog književnog kluba.

Dr Ljubiša Rajković Koželjac biće sahranjen u petak, 6. marta u 14 časova na zaječarskom Starom groblju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.