Naslovna Ekonomija Hidroelektrana „Đerdap dva“ proslavila 34. rođendan

Hidroelektrana „Đerdap dva“ proslavila 34. rođendan

797
3

Hidroelektrana “Đerdap dva“ svečanom akademijom u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ obeležila je 12. april, dan kada je pre 34 godine, agregat broj tri proizveo prve kilovate električne energije.

Siniša Matović, direktor ogranka HE „Đerdap dva“

Za 34 godine postojanja hidroelektrana „Đerdap dva“ na Kusjaku kod Negotina proizvela je 46 milijardi 340 miliona 785 hiljada kilovatčasova. Da bi se ova energija dobila u termo sektoru to znači da je radnicima sa površinskog kopa Kolubara potrebno nešto više od dve godine da iskopaju potrebnu količinu uglja.

„Кvalitet naše energije je značajniji što je dobijena iz obnovljivih izvora i nema uticaja na eko sistem u okruženju.  Stalnim ulaganjem u opremu i kadrove došli smo do toga da je HE „Đerdap dva“ danas proizvođač električne energije s maksimalnom pogonskom spremnošću“, rekao je Siniša Matović, direktor ogranka HE „Đerdap dva“.

Mešoviti hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Prošle godine su na kusjačkoj elektrani pre roka završili kapitalne remonte agregata A7 i A8, remont trećeg stepena brodske prevodnice, remonte prelivnih polja 3 i 4, kao i remonte pomoćnih oprema i blok transformatora.

„Кrajem maja počinje kapitalni remont agregata broj 2 u trajanju od 117 dana, a remontnu sezonu završavamo sredinom decembra kada završavamo kapitalni remont agragata broj 1.  Naša elektrana prvu polovinu godine radi maksimalnim kapacitetom, dok drugu polovinu, kada je na Dunavu manje vode koristimo za remonte. Skoro da nema opreme koju ne treba pregledati i u slučaju potrebe dovesti u maksimalno ispravno stanje. U ovom poslu koji sledi, kao i u prethodnim remontnim sezonama veliku pomoć pružaju nam naše kolege iz „Đerdap usluga“ kao i ostali partneri koji su dali veliki doprinos da imamo ovako dobre rezultate“, dodao je Matović.

Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju struje u ogranku EPS-a „HE Đerdap“

HE „Đerdap 2“, bogate istorije hidroenergetske strukture na Dunavu, građena je u dve faze, kao druga srpsko-rumunska elektrana na Dunavu.

Koliko je njena gradnja bila momumentalna govori i podatak da je ugrađeno  105.000 tona ubetoniranih delova i sve ovo zaliveno sa 2.300.000 kubika betona. Samo elektro-mašinska oprema teži 7.014.900 tona.

„U proteklom periodu hidroelektrana „Đerdap dva“ je ostvarila značajne rezultate. U prva tri meseca ove godine prebačaj plana je bio 13 odsto. Značajan je podatak da za 34 godine prosečno angažovanje svakog od agregata bilo otprilike 250.000 radnih sati. Zato su planovi za budućnost, svakako, revitalizacija svih agregata „Đerdapa dva“, revitalizacija brodske prevodnice i zamena opreme prelivnih polja“, rekao je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju struje u ogranku EPS-a „HE Đerdap“.

Nagrađeni radnici HE „Đerdap dva“

Na svečanoj akademiji uz učešće instrumentalista, solo pevača i Mešovitog Hora Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Ružice Rajković, Hora Crkve Svete Trojice sa horovođom Svetlanom Kravčenko, kao i KUD „Stevan Mokranjac“, uručene su i jubilarne nagrade radnicima. Njih 19 nagrađeno je za 10, 20 i 30 godina rada na HE „Đerdap dva“.

3 KOMENTARA

  1. Negotin i Kladovo su najvise dobili od izgradnje hidroenergetskog sistema Djerdap. A od Dobre do Tekije, i od Brze Palanke, Mihajlovca, svi su izgubili. Opste dobro su zemlji dali sada pusti i nerazvijeni krajevi. A gradi se Beograd, Novi Sad, Sumadija…

  2. Nemam nista deda, ali dok se moj Milanovac potapao, oni su gradili, i ne samo u Kladovu , nego i u Novom Beogradu.A to drveni jesam, al pogodi od kog drveta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.