Naslovna Društvo COVID-19 Gradovi i opštine Borskog i Zaječarskog okruga kupuju laboratoriju za PCR testiranje

Gradovi i opštine Borskog i Zaječarskog okruga kupuju laboratoriju za PCR testiranje

1368
2

U Zaječaru je danas održan sastanak načelnika Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, Vladimira Stankovića i Vladimira Paunovića sa gradonačelnicima i predsednicima opština svih gradova i opština ovog dela istočne Srbije.

Zajednički sastanak načеlnika Zajеčarskog i Borskog okruga i prеdsеdnika opština i gradonačеlnika sa tеritorijе ovih okruga; Foto: Grad Zaječar

Grad Zaječar će, za potrebe građana koje pokriva Zavod za javno zdravlje „Timok“  nabaviti laboratoriju za PCR testiranje.

U ovoj investiciji srazmerno broju stanovnika u ukupnoj populaciji Timočke Krajine učestvovaće finansijski sve lokalne samouprave, a uređaj će, nakon što bude nabavljen, biti predat na korišćenje Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

Razlog za kupovinu laboratorije za PCR testiranje je veliko kašnjenje testova iz referentnih laboratorija, odlučeno je na zajedničkom sastanku načelnika Zaječarskog i Borskog okruga, predsednika opština i gradonačelnika sa teritorije ovih okruga, kome su između ostalih prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo, Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i drugi.

Sastanku je prisustvovala i Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ sa saradnicima, kao i sanitarni inspektor iz Zaječarskog okruga.

“Donet je radni zaključak da gradonačelnici i predsednici opština u dnevnoj komunikaciji koordiniraju mere, i usklađuju ih tako da se širenje zaraze virusa korona, ne preliva iz jedne u drugu lokalnu samoupravu. Donet je  i zaključak da se hitno uputi inicijativa Кriznom štabu Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu da se odredi potencijalna kovid bolnica za teritoriju Timočke Krajine, vodeći računa o kadrovskoj osposobljenosti iste”, navodi se u saopštenju gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića.

Na sastanku je dogovoreno da se od Zavoda za javno zdravlje „Timok“ zatraži hitna procena epidemiološke situacije, kako na teritoriji Timočke Krajine, tako i za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno i da se na osnovu te procene, tamo gde je to neophodno, što pre uvede vanredna situacija.

Vladimir Stanković i Vladimir Paunović, načelnici Borskog i Zaječarskog upravnog okruga najavili su da će kadrovski ojačati sanitarnu ali i druge inspekcijske službe neophodne za sprovođenje u delo naredbi gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.

2 KOMENTARA

  1. A sto bi se u Zajecaru nalazila ta labaratorija? Mi ne zelimo da budemo niciji zamorcici. Mi moramo u Negotinu da naprabimo takav samoodrziv model koji bi nam na reberzibilan nacin omogucio i obezbedio dugorocnu finansijsku potporu za odrzivi razvoj u buducnosti, a samim tim i nezavisnost od ostatka centralizovanih institucija republickih i regionalnih organa vlasti. Ucinimo to svi zajedno za nas Negotin. Komsije cemo uvek postovati i pomagati, ali prva obaveza nam je da pazimo na nase dvoriste i da pravila igre u nasem dvoristu postujemo do te mere da nikada ne budemo bili prinudjeni da zatrazimo iciju pimoc.

    • Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“ je u Zaječaru i nadležan je za promatranja i praćenje stanja javnog zdravlja za Timočki region, odnosno Borski i Zaječarski okrug! Ta labOratorija (ne labAratorija) potrebuje poseban prostor sa ventilacijom, klimatizacijom, filterima za odstranjivanje kontaminanta iz vazduha, posebnim prostorijama za obradu i pripremu uzoraka pre no što se analiziraju i nije tek tako nešto što će svako da smesti u špajz. Takođe, potrebni su posebni reagensi, koji nisu baš jeftini, i potrebno je znanje (ogromno znanje) da se radi sa njom, da se pripreme uzorci, da se adminstriraju rezultati. Negotin ne bi mogao ni da sagradi ili adaptira neki prostor za ovu laboratoriju, a da ne pominjem njen rad. Razlog je više nego jednostavan: Negotin nema para i, još gore, nema kadrova! Takva laboratorija se ne kupuje samo, ona mora da se validira, ona mora da se održava, njeno osoblje mora stalno da se usavršava. Ima li Negotin novca da plaća putovanja na kongrese ili dolazak stručnjaka da obučavaju ljude (kojih u Negotinu i nema) iz Negotina? Na sve je odgovor NE! Zato je ova inicijativa svih opština Timočkog regiona za svaku pohvalu, a kadar Zavoda iz Zaječara je više nego sposoban da radi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.