Naslovna Kultura Događaji Gostujuća izložba u negotinskom Todorčetovom konaku u spomen Vuku i Dositeju

Gostujuća izložba u negotinskom Todorčetovom konaku u spomen Vuku i Dositeju

272
0

Dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu pred negotinskom publikom u Todorčetovom konaku u utorak 22. oktobra.

Povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja u galerijskom prostoru Todorčetovog konaka biće upriličena dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, autorki mr Eliane Gavrilović, kustosa Muzeja Vuka i Dositeja i Marine Pejović, muzejskog edukatora.

Izložba sadrži 20 panoa sa tekstovima iz kojih posetioci mogu saznati više o delatnosti dva značajna srpska branitelja jezika. Tekstove na panoima prate reprodukcije portreta ova dva značajna imena srpske kulture, kao i fotografije njihovih ličnih predmeta.

Negotinci će u utorak 22. oktobra od 19 sati, za kada je najavljeno otvaranje izložbe, biti u prilici da u nastavku programa pogledaju i monodramu „Moj otac Vuk Karadžić“, posebno upriličen muzejski teatar  koji se već treću sezonu igra u celoj Srbiji. Lik Mine Karadžić u ovoj jednočinki  tumači glumica Ljiljana Jakšić.

Dokumentarnu izložbu „Jezik je hranitelj naroda“ priređuju zajedno Muzej Krajine i Muzej Vuka i Dositeja obeležavajući Dane evropske baštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.