Naslovna Društvo Goran Mankovjanović ne dozvoljava da se Dunav kod Kusjaka zagadi

Goran Mankovjanović ne dozvoljava da se Dunav kod Kusjaka zagadi

2982
3

Kusjak skoro nije bio ovako posećen u letnjoj sezoni, koju ponajviše diktira epidemiološka situacija. 

Dunav je udaljen od Negotina 10 kilometara. Ta međunarodna reka predstavlja najveći rečni tok u severoistočnoj Srbiji. Veoma dugo predstavljao je značajan plovni put, dok mu se danas, pored uloge saobraćajnice, sve više pridodaje energetski i turistički značaj.

Teritorija opštine Negotin prostire se na skoro 1.100 kvadratnih kilometara i pokriva područje bogato vodama, šumama i plodnim zemljištem.

Iako brigu o prirodnim resursima vodi lokalna samouprava i država, najveću obavezu u negovanju i održavanju darova prirode ima stanovništvo lokalne zajednice. Koliko i sami doprinosimo zaštiti svoje okoline? Ili očekujemo da o tome razmišlja neko drugi? Šta mogu da učine nadležni, a šta mi da bismo zajedno živeli u lepšoj, uređenijoj i zdravijoj sredini?

Plaža na Kusjaku, duga par stotina metara, iako ima sve uslove da leti bude turističko mesto broj jedan, nažalost to nije – zbog trave koja je okupirala vodu, a često i zbog nebrige nas samih i smeća koje kupači ostavljaju sa sobom.

Smeće na obali se redovno čisti, a ovih dana, ali i gotovo svakog leta, plažu intenzivno čiste i radnici angažovani na javnim radovima.

Travu u vodi već godinama ne čisti niko od nadležnih, ali to radi Goran Mankovjanović, zaljubljenik u vodu i sportove na vodi, stanovnik ovog dela opštine Negotin koji godinama sam čisti vodu od nabujale trave, želeći da lice Dunava, već naruženo smećem, po svaku cenu poštedi zagađenja.

Zašto se trava ne čisti, ako se zna da postoje kapaciteti za tako nešto, ali i mašine kojim se to može brzo i efikasno uraditi?

Zanimljivo je, ali plaža na Kusjaku, iako “Đerdap dva” redovno nasipa ovo priobalje, zapravo i nije plaža već obala-utvrda.

Po definiciji obala-utvrda je gradnja na obalama reka korita kojima je obala zaštita od erozije, umiruje tok vode i postiže geometrijski pravilan oblik obale.

Katastarski, ovo zemljište je u vlasništvu đerdapske elektrane, zapravo EPS-a čije su hidroelektrane “Đerdap” deo sistema. Iako postoji uvreženo mišljenje da su dunavske plaže na ovim prostorima deo “Srbija voda”,  ovo javno preduzeće zapravo održava priobalje u delu gde postoje objekti za odbranu od poplava.

Brojne su turističke atrakcije u negotinskom kraju, a Dunav bi, svakako, mogao da bude ona najznačajnija, koja bi u ovaj kraj mogla da dovede bar deo turista koji svake godine prolaze pored nas luksuznim kruzerima i ne zaustavljaju se. Ali čime da ih dočekamo? Neuređenim i divljim obalama, deponijama pored reke, lošim putevima? Ili čistim i nezagađenim vodama? Na nama je!

3 KOMENTARA

  1. Baš tako “ Na nama je“ , ali angažmanom pojedinaca , koji je naravno za svaku pohvalu, ne rešavaju se sistemski problemi. I dok ceo svet hrli na reke , Negotinci beže od Dunava kao „đavo od krsta“ . Samo angažman lokalne samouprave počev od Predsednika opštine pa na niže može doneti boljitak . Pogledajmo samo šta je Kladovo uradilo od Dunava a kako mi koristimo tu blagodet blizine tako velike reke.

  2. Bravo za Gorana, covek koji vec godinama radi tudji posao samo zato sto voli svoj grad i nas Dunav. Neka se gradski oci zapitaju sta su im prioriteti u turizmu i gde se sve bacaju pare umesto da se pomogne Goranu i pojedincima kojima Negotin i dalje nesto znaci.

  3. Veliko hvala redakciji ngportal, nikad do sad nisam video Gorana da nešto radi, a vi videli i odmah ovekovečili.

    Hahaha..
    Malo šale nije na odmet, nadam se da se Goran ne ljuti. Ovim postupkom zaslužuje svu hvalu a i ovaj portal koji izveštava o tome. Bilo bi dobro imati još ovakvih Gorana ali i Gorana koji se usuđuju da odu u opštinu, komunal i policiju da nadležnima skrenu pažnju na nered i lošu organizaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.