Naslovna Društvo Fondacija Jabukovac donirala negotinskom Domu zdravlja oftalmološku opremu

Fondacija Jabukovac donirala negotinskom Domu zdravlja oftalmološku opremu

1663
0

Fondacija Jabukovac u saradnji sa Samarićanskim savezom Austrije (Samariterbund) darivala je očnom kabinetu negotinskog Zdravstvenog centra kompletnu opremu i optičke aparate za  oftamološku ordinaciju

Fondacija Jabukovac, osnovana 2016. sa ciljem obnove, rekonstrukcije, izgradnje objekata svih vrsta infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj i poboljšanje uslova za život Jabukovca, nastavila je svoje humanitarne aktivnosti donacijom oftalmološke opreme očnom kabinetu negotinskog Zdravstvenog centra.

Optičke aparate i oftalmološku opremu dr Vidosavi Paunović Barbulović i dr Ranki Nikolić uručio je dr Radivoje Petrikić, partner u advokatskoj kancelariji CMS, jednoj od najvećih u svetu.

„Mi smo ovu opremu dobili preko Samarićanskog saveza Austrije i grada Beča i ona je poklon jednog oftalmologa iz Austrije. Oprema je data Fondaciji Jabukovac, ali mi smatramo da će Zdravstvenom centru u Negotinu biti potrebnija nego Jabukovcu i da će koristiti pre svega, doktorima i zdravstvenom osoblju i da će na neki način opet poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite- kaže dr Radivoje Petrikić iz Fondacije Jabukovac.

Među doniranom opremom je i Goldmanova kontaktna prizma sa tri ogledala koja omogućuje pregled ne samo srednjeg dela očnog dna, već gotovo cele unutrašnjosti, pa i periferije.

 „Drago mi je što se neko setio i našeg kabineta pogotovu što ovde gravitira veliki broj pacijenata, pa će nam ova oprema veoma značiti. To su aparati za sagledavanje prednjeg segmenta oka, za nativno određivanje vidne oštrine i za sagledavanje očnog dna, aparat koji ima u sebi kameru kojom može da se snimi očno dno“, kaže dr Ranka Nikolić, specijalista oftalmologije i šef očnog kabineta.

Donirana oprema će nakon što bude pregledana biti i montirana i moći će da se koristi u dijagnostici i određivanju dioptrije.

„Iskreno se nadam da će sa ovim savremenim aparatima koje smo danas dobili biti unapređen i pregled pacijenata na njihovo i na zadovoljstvo doktora i medicinskog osoblja“, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Fondacija Jabukovac već pravi planove i za nove akcije. Nakon što je selu Samarićanski savez Austrije i grad Beča donirao kompletno opremljeno sanitetsko vozilo, predstoji im

„Naš cilj je pre svega podrška projektima infrastrukture, pomoć socijalno ugroženim slojevima stanovništva, razne vrste podrške udruženjima i organizacijama koje deluju i rade na teritoriji Jabukovca, u širem smislu naravno i Negotina. Imamo puno planova, ali ćemo nastaviti sa našim ciljevima i truditi se da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u Jabukovcu i tu smo već u kontaktima sa atašeom austrijske ambasade koji je trenutno u pregovorima sa našim Zavodom za  socijalnu zaštitu u Beogradu da se obezbedi kvalitetnija zaštita i podrška u obezbeđivanju lekara koji bi u Jabukovcu bio svakoga dana. Imamo u planu i da obezbedimo jedno veće vatrogasno vozilo i jedno vozilo za prevoz članova kulturno-umetničkog društva, osoblja škole i fudbalskog kluba u Jabukovcu“, kaže dr Radivoje Petrikić, najavljujući da Fondacija Jabukovac namerava i da obnovi fasadu na Domu kulture i uređenje fasade na prostorijama koje koristi AKUD „Floričika“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.