Naslovna Ekonomija EU objavila javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u Srbiji:...

EU objavila javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u Srbiji: Na spisku i opština Negotin

395
0

Novim programom Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO, sa 4,5 miliona evra, biće podržani projekti preduzetnika, malih i mikro preduzeća u 99 lokalnih samouprava, među kojima je i opština Negotin.

Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU, foto: Podrška Evropske unije razvoju opština – EU PRO

Javni poziv koji je objavio EU PRO za podršku mikro i malim preduzećima otvoren je do 6. jula, a pravo učešća imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća registrovana u  99 opština i gradova uključenih u program koja se bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Među tih 99 lokalnih samouprava su i opštine Negotin, Kladovo, Bor i Majdanpek, kao i opštine Zaječarskog okruga: Zaječar, Boljevac, Knjaževac i Sokobanja.

Četiri i po miliona evra za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u 99 opština, pa i u Negotinu, foto: EU PRO

Ovaj program je predstavljen u Aranđelovcu, a prezentaciji su prisustvovali predstavnici 99 lokalnih samouprava, kao i predstavnici zemalja EU, među njima i ambasadori Mađarske, Poljske, Austrije, Belgije, Hrvatske, Kipra, Nemačke, Slovačke, Rumunije, Italije u Srbiji.

„Mikro i mala preduzeća su osnova evropske i srpske ekonomije, imaju vodeću ulogu u otvaranju novih radnih mesta i ostvarivanju privrednog rasta, i poziv koji smo danas objavili vredan 4,5 miliona evra namenjen je upravo njima kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama“, rekao je ambasador Sem Fabrici, šef  Delegacije EU.

Novi program EU za lokalni razvoj predstavljen je u Aranđelovcu, foto: EU PRO

Program, inače, obuhvata 99 lokalnih samouprava, od 174 koliko ih je u Srbiji. On predviđa ulaganje u infrastrukturu sa ciljem da se doprinese unapređenju ukupnog poslovnog okruženja i konkurentnosti lokalne privrede. Kako je istakao Grem Tindal, menadžer programa EU PRO, kroz realizaciju projekata i lokalne samouprave će imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori.

„Očekujem da i vi kao predstavnici opština radite na pripremi dobrih projekata, ali da i promovišete i podižete vidljivost u vašim lokalnim samouprava koliko smo zaista novca dobili od EU. Lokalni ekonomski razvoj znači i pomoć za osnivanje malih i srednjih preduzeća, kao i podršku već osnovanim kroz nabavku opreme“, navela je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.