Naslovna Ekonomija Eliksir proslavio 60 godina prahovske hemijske industrije

Eliksir proslavio 60 godina prahovske hemijske industrije

2510
1

Eliksir Prahovo kao nastavljač tradicije jednog od najvećih privrednih kolektiva na šire prostoru Srbije, posebno Negotinske i Timočke Krajine 60 godina Industrije hemijskih proizvoda Prahovo obeležio je na gradskom trgu u Negotinu.

Radnici i menadžment prahovskog Eliksira u dvočasovnom druženju sa posetiocima na centralnom negotinskom gradskom trgu, a najviše sa najmlađima, delili su balone i slatkiše, a sa onim starijima evocirali uspomene na privredni kolektiv koji je proteklih šest decenija bio oslonac razvoja čitave negotinske opštine.

Obeležavanje 60 godina postojanja Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, čiju tradiciju baštini, Eliksir je na Trgu Stevana Mokranjca obeležila je izložba „Prahovo, juče, danas, sutra“  na kojoj su postavljene fotografije iz perioda izgradnje hemijske industrije, otvaranja svih njenih važnih pogona do budućeg Hemijsko industrijskog parka, koji bi, smatraju u ovom kolektivu, doprineo razvoju hemijske industrije Srbije jer bi veći deo hemijskih komponenti i sirovina bio domaće proizvodnje.

“Na tom prostoru Eliksir Prahovo poseduje 300 hektara zemljišta. Mi nudimo državi 112 hektara da zajedno sa njom napravimo Hemijsko industrijski park. Država će uložiti infrastrukturu do i unutar Hemijskog parka, mi ćemo uložiti superstrukturne neke objekte i onda ćemo ponuditi velikim svetskim koncernima da otvore nove pogone. Do svake parcele dovešćemo struju, vodu, kanalizaciju, vodenu paru, vazduh, demineralizovanu vodu i sve što je potrebno. Projekcije su da će na tom prostoru da se zaposli od 1.000 do 2.000 radnika direktnog zapošljavanja i 4.000 indirektnog, a ukupan prihod svih korisnika, uključujući i nas će biti oko milijardu evra, a 90 odsto se od toga predviđa iznos. Planira se i otvaranje Slobodne zone a onda će poslovanje svih korisnika biti konkurentnije što se tiče plasmana proizvoda na tržištu”, kaže Branko Marković, zamenik generalnog direktora Eliksira Prahovo.

Iako je prva asocijacija na hemijsku industriju – zagađenje, u Eliksiru navode da je na tom polju od njihovog dolaska učinjeno mnogo, od rešavanja problema piritne izgoretine i fosfogipsa, rešavanju problema aerozagađenja kroz prečišćivače i završne ispirače za pranje gasova u pogonu đubriva.

„Ono što se vidi, nije ono što se čini. Taj ispirač je jako visok i prilično dimi, ali to što dimi nije zagađenje nego vodena para. Sad su probe u toku završnog ispirača, a izvođači radova treba da dokažu da je to sve u redu pre finalnog puštanja u rad“, dodaje Marković.

IHP Prahovo osnovana je 1960. godine, najpre kao fabrika superfosfata, u okviru nastavka tehnološkog lanca metalurškog kompeksa Basen Bor.

“19. septembra 1960. krenuo je prvi reaktor pogona Fosforna kiselina kojim je počeo rad IHP Prahova. Zvanično otvaranje je bilo 1. maja 1961. godine. Od tada su Negotin i Prahovo spojeni sudovi, jedno bez drugog ne mogu. Prahovo je pokrenulo ciklus zapošljavanja ljudi, na neki način i u tom vremenu zaustavilo odliv stanovništva, ali i doveo nove kadrove. Za ovih 60 godina je bilo i uspona i padova i borbe za očuvanje fabrika i očuvanje radnih mesta. Sada je, rekao bih, Prahovo u dobrim rukama. Sa Eliksirom je Prahovo dobilo strateškog partnera koji će sledećih desetina godina proširiti kapacitete, zaposliti nove radnike i doći u poziciju da ponovo bude lokomotiva razvoja Negotina i Krajine”, kaže autor monografije “Industrija hemijskih proizvoda Prahovo – juče, danas, sutra”, Mladen Trišić, koji je kao inženjer proveo čitav svoj radni vek radeći na odgovornim funkcijama u ovoj hemijskoj industriji.

Od fabrike superfosfata, preko pogona za proizvodnju i preradu fosforne kiseline, aluminijun trifluorida, pogona koji će ponovo biti otvoren u Prahovu, proizvodnje NPK Đubriva, deterdženata, aditiva za stočnu hranu Industrija hemijskih proizvoda Prahovo izrasla je kroz decenije rada u privredan kolektiv koji je krajem osamdesetih zapošljavao  preko 4.500 ljudi.

“Radio sam 17 godina u TPP-u i sa izgradnjom pogona za proizvodnju deterdženata prebacili su me u komercijalu. Prvi prahovski proizvod koji je proizveden u tom pogonu bio je deterdžent za multipraktično pranje na svim temperaturama, “Pahulja”, lepo dizajniran, a imao je i odličnu prođu na tržištu jer je u tom vremenu bio izuzetno kvalitetan. Kako sam bio prvi komercijalista koji ga je prodavao prozvali su me po njemu i od tada me tako zovu”, kaže Velja Stojanović, zvani Velja Pahulja.

IHP Prahovo je nakon neuspešne privatizacije od strane grčkog “Neohimikija”, 2012. privatizovala “Eliksir Grupa”, koja je uložila značajna sredstva u rekonstrukciju proizvodnih i skladišnih kapaciteta, kako bi se osiguralo pokretanje proizvodnje fosforne kiseline i proizvoda na bazi fosforne komponente.

“IHP je veoma mnogo značio za celokupnu privredu naše opštine, a za uspešna saradnja nastavljena je dolaskom “Eliksira”.Mnogo se očekuje od izgradnje Hemijsko industrijskog parka, ide i kompletno renoviranje luke, zaobilaznice Dušanovačko brdo-Prahovo da bi se izbeglo da kamioni prolaze kroz naseljena mesta Negotin, Samarinovac i Prahovo. Vlada je izdvojila i sredstva za izgradnju savremenog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, kaže Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

IHP Prahovo, danas Eliksir, navode nadležni, značajnim investicijama u revitalizaciju nekadašnje hemijske industrije obezbeđuje strateški važnu sirovinu – fosfornu kiselinu, ali i povećanje ukupnog proizvodnog kapaciteta NPK đubriva.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.