Naslovna Društvo COVID-19 Dve negotinske škole otvaraju produženi boravak od ponedeljka 11. maja

Dve negotinske škole otvaraju produženi boravak od ponedeljka 11. maja

1054
0

U toku su pripreme za početak rada produženog boravka u Osnovnim školama „Branko  Radičević“ i „Vuk Karadžić“. U boravku će biti zbrinuta deca čija su  oba roditelja u radnom odnosu.

Od ponedeljak 11. maja za  3.173 učenika u Srbiji biće obezbeđen produženi boravak u osnovnim školama.

U osnovnim školama „Branko Radičević”  i „Vuk Karadžić“ u toku su pripreme za prijem učenika u produženi boravak čija su oba roditelja u radnom odnosu a koji su pre uvođenja vanrednog stanja bili uključeni u ovakav vid zbrinjavanja dece.

U Negotinu je za sada interesovanje za celodnevno zbrinjavanje dece u obe osnovne škole iskazalo desetak roditelja.

„U toku su higijenske pripreme škola za prijem dece. Škole su dobile instrukcije od Ministarstva prosvete kako se treba pripremiti za prijem učenika i one će biti realizovane u dogovoru sa opštinskim kriznim štabom  koji je u obavezi da obezbedi sva neophodna sredstva za zaštitu zaposlenih i učenika u školama, od dezinfekcionih sredstava do rukavica i maski. Moram da podvučem da ćemo u produženi boravak primiti isključivo decu čija su oba roditelja u radnom odnosu kako bismo na taj način zaštitili i decu i zaposlene u školama. Biće strogo kontrolisan prijem učenika, a mi ćemo u školama ispoštovati sve propisane zahteve i mere koje je donela Vlada Republike Srbije, kaže za NG Portal Dejan Kojčinović, predsednik Aktiva direktora negotinskih škola.

Pored postavljanja dezobarijera i dezinfekcije prostora u kome će deca boraviti  jedan od uslova realizacije celodnevnog čuvanja dece biće i nabavka beskontaktnih toplomera.

Preporuke moraju poštovati zaposleni u školama, ali i roditelji koji u tačno određeno vreme i unapred utvrđen prostor dovode decu.

Roditelji moraju da nose masku i da dezinfikuju  ruke na ulazu u školu. Preporuka je da ne ulaze u školske zgrade već da prijem dece, kao i njihovo preuzimanje, bude ispred škole.

Celodnevni boravak dece u školama pratiće učitelji u produženom boravku, stručni saradnici i direktor škole. Grupe moraju biti male i ne veće od 9 učenika u učionici uz stalno praćenje njihovih higijenskih navika.

Direktori negotinskih škola koje se pripremaju za prihvat dece potvrdili su za naš portal da su u toku sve higijenske pripreme, kao i upoznavanje nastavnika i ostalih saradnika sa merama koje se moraju poštovati u vreme boravka učenika u školi.

Produženi boravak počinje sa radom u ponedeljak 11. maja ali još uvek ostaje pitanje do kada će učenici biti zbrinjavani na ovakav način, s obzirom da je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da se školska godina završava krajem maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.