Naslovna Krajinske vinjete Dunav oko druge đerdapske elektrane naselili pelikani

Dunav oko druge đerdapske elektrane naselili pelikani [Foto]

1051
1

Čak 16 pelikana nastanilo je područje oko druge đerdapske elektrane pridružujući se, tako, velikoj koloniji ptica. Odabrali su, kažu stručnjaci, ekološki zdravu sredinu.

Pelikani na prostoru oko druge đerdapske elektrane; Foto: Milorad Drča

Kusjak je poslednjih godina prava oaza za ptice. Nastanile su se oko druge đerdapske elektrane patke gluvare, labudovi, sive čaplje, kormorani, gavranovi i golubovi, a početkom decembra počeli su da stižu i pelikani.

Trenutno ih je 16, snežno belih sa narandžastom vrećicom ispod kljuna. I ništa to ne bi bilo čudno da nije reč o kudravim pelikanima, koji su poslednji put ovde viđeni pre 105 godina.

Mladunče kudravog pelikana; Foto: Milorad Drča

Kudravi pelikani, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, najveći su među pelikanima, sjajni letači, odlični plivači.

Stanište im je u razuđenoj delti Dunava. Hrane se ribom, a dnevne potrebe su im oko kilogram i po. Ova vrsta ptica se u crvenoj knjizi ptica Srbije vodi kao regionalno iščezla gnezdarica.

Кudravi pelikan je najveća evropska ptica letačica: Foto: Milorad Drča

Ovde na Dunavu kraj druge đerdapske elektrane trenutno su pronašli dom. A nije da ga nisu tražili, jer ova ptica, pre svega, voli ekološki čiste sredine.

Uslova za ostanak na ovim prostorima imaju napretek jer je Dunav ovde prebogat ribom, a dodatnu zaštitu im pruža i brana i međudržavna granica, kao i činjenica da nema predatora koji bi ih lovio.

Pelikani se kreću u porodičnim grupama; Foto: Milorad Drča

Nizvodno od elektrane ove gnezdarice se kreću uglavnom u porodičnim grupama. U društvu kormorana očigledno su na trenutak došle na đerdapsku elektranu da dopune „rezerve“ i nastave put. Tu su sa mladuncima učeći ih pomno veštini izlovljavanja ribe i preživljavanju.

Hoće li tu i ostati znaće se tek ako ovi kudravi pelikani krenu da prave gnezda i pripreme se za dolazak mladunaca. Za sada u društvu drugih ptica uživaju u gostoprimstvu Dunava.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.