Naslovna Društvo Država prodaje Klub Vojske u Negotinu

Država prodaje Klub Vojske u Negotinu

3800
4

Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju 68 nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Među njima je i negotinski Dom Vojske.

Vojni kompleks „Кlub Vojske“ u Negotinu,  površine 673,16 metara kvadratnih sa magacinom od 16,43 kvadrata na uglu ulica Ljube Nešića i Dobrile Radosavljević u Negotinu i sa zemljištem površine 2.219 metara kvadratnih, prodaje po početnoj kupoprodajnoj ceni od 280.825 evra, uz obavezan depozit od 1,6 miliona dinara.

Ova ugaona spratna građevina, podignuta početkom 20. veka, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Izgradnja tadašnjeg Doma ratnika u Negotinu započela je posle Prvog svetskog rata zahvaljujući sredstvima koje je izdvajalo tadašnje Udruženje ratnika, oficira i podoficira Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a završena je tridesetih godina prošlog veka. Nakon Drugog svetskog rata objekat je preimenovan u Dom Jugoslovenske narodne armije, kasnije u Klub Vojske i bio je u funkciji sve do devedesetih godina.

Nekadašnji reprezentativni objekat, jedinstvenih arhitektonskih rešenja, rustično obrađenom fasadnom plastikom, sa simetričnom osnovom koja se sastoji iz središnjeg ugaonog dela u vidu polukruga i bočnih strana jednakih dužina, napušten je posle 1995.

Sa neskrivenim emocijama stariji Negotinci još uvek pričaju o kermesima koji su u bašti Kluba organizovani između dva svetska rata, a kasnije i o igrankama na kojima su svirali mnogi negotinski muzički sastavi.

Od tada je Klub Vojske, Dom JNA, kako ga i danas nazivaju Negotinci, prepušten zubu vremena. Iako je fasada iz godine u godinu u sve lošijem stanju i sama unutrašnjost objekta je poprilično narušena dugogodišnjim nemarom.

Kako se navodi u oglasu koji je 4. septembra objavila Republička direkcija za imovinu, rok za podnošenje ponuda je 15 dana, a posle otvaranja ponuda odluku o najpovoljnijem kupcu doneće komisija. U Direkciji ističu da će o izboru kupca odlučujuća biti visina ponuđene cene.

Klub Vojske u Negotinu je, inače, i ranijih godina, u više navrata, bio među nekretninama koje se prodaju jer nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, ali za njega nije bilo zainteresovanih.

4 KOMENTARA

 1. Bivsi Dom Ratnika, onih koji su ponovin stvori i odbranil drzavu Srbiju, ide na dobos…Mozda zato sto njihovih potomaka vise nema u Negotinu i Krajini ?. Jer samo b njima, njihovim potomcima i potomcima njihovih potomaka nesto znacio ,naprimer, Dom Ratnika ,muzej sa sakupljenim neprocenjivo vrednim dokumentima ,fotografijama i predmetima i tih neopisivo teskih i neopisivo slavnih vremena u kome bi.prvo ucenici osnovnih ,pa srednjih skola ,a potom svi ostali,…kroz obavezne i u programu nastave brojne posete ovom muzeju NA LICU MESTA UCILI i NAUCILI ko su i sta su bili junaci i vitezovi ciji su potomci. Sva sreca pa od toga nema nista….😀 Eto kupice tu zgradu Doma Ratnika neko po ceni najobicnijeg omanjeg stana na Vracaru ili Dedinju…I vise nema o cemu da se brine. Ni da se daju drzavne i oostinske pare za rekonstrukciju,
  funkcionaknist odrzavanje… I vise nema troskova.. sto je daleko najvaznije. Kao sto ih vise nema i za Borski i Majdanpecki rudnik,izvore pijace vode …itd,,itd.itd.
  Super.😀 Jedino sto jedna rec ipak nikako ne moze doci na dobos.: prezir. Pozz.iz 🚞

 2. Taj objekat je od vremena Gerovke u sporu, zbog pokušaja da se proda…
  Postoji zakonska mogućnost dobijanja tog objekta od države, na korišćenje ili svojinu, samo treba opštinsi funkcioneri da podnesu zahtev Republičkoj direkciji, i naravno odrede namenu, npr. Muzej…

 3. 25 godina neulaganja i objekat od 673,16 kvadrata prodaje se u vrednosti od jednog trosobnog stana u BG. Rok za podnošenje ponuda je 15 dana. Strašno. Meni sve ovo izgleda poznato.
  Borisavov i Nenadov predlog za muzej nisu loši, kultura i umetnost nikad nisu na odmet. Ja bih predložio nešto praktičnije. Izselite vojni odsek iz opštine, u Domu JNA bi im bilo bolje a i napravilo bi se mesta u opštini. Policajci i vatrogasci isto zaslužuju bolji smeštaj od postojećeg. Ima tu još par ustanova (kataster, uprava prihoda…) a i objekata (bivši komitet, bivši vaspitno-popravni dom…) koji bi mogli bolje da se iskoriste a ne samo da se budi zašto sve proda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.