Naslovna Politika Deveta sednica SO Negotin: Na dnevnom redu rebalans, devetomesečni izveštaj o trošenju...

Deveta sednica SO Negotin: Na dnevnom redu rebalans, devetomesečni izveštaj o trošenju opštinske kase…

517
7

Odbornici vladajuće koalicije usvojili su na devetoj redovnoj sednici Skupštine opštine Negotin drugi po redu rebalans budžeta.

Sredstva su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu odluku, u visini od milijardu 882 miliona i 950 hiljada dinara, s tim što je promenjen deo budžeta koji se odnosi na finansiranje iz drugih izvora i to za 8,04 odsto, pa sada iznose 504,8 miliona.

S obzirom na donaciju kompanije “Eliksir” DOO Prahovo u visini od 22 miliona dinara za rekonstrukciju tamošnjih ulica da bi se pristupilo javnoj nabavci, istakla je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, to je moralo da bude planirano rebalansom.

Ljiljana Liculović, rukovodilac odeljenja za budžet, finansije i LPA

Razlozi za rebalans su i raspored neraspoređenih viška prihoda i neutrošenih sredstava iz donacija, takođe iz ranijih godina, koja su raspoređena na druge pozicije, pa je tako, između ostalih, za tri miliona uvećana pozicija za novčane kazne i penale zbog velikog broja pristiglih sudskih rešenja zbog ujeda pasa lutalica, a za pet miliona je povećana tekuća budžetska rezerva na osnovu Zakona o budžetskom sistemu.

S obzirom da je Filmski centar Srbije dodelio Domu kulture 5,25 miliona dinara za kupovinu digitalnog projektora, učešće opštine u visini od 1,64 miliona, odnosno 17 odsto vrednosti projekta je, takođe, moralo da se planira rebalansom budžeta. Povećanje budžetskih sredstava izvršeno je i kod Centra za socijalni rad u visini od dva miliona na ime isplata jednokratnih pomoći i besplatnih užina za osnovce koji su lošeg materijalnog stanja.

Većinom glasova usvojen je i izveštaj o devetomesečnom utrošku sredstava iz opštinske kase. U periodu januar-septembar 2018. ostvareni su  prihodi u ukupnom iznosu od 742.04.473 dinara, odnosno 43,27 odsto od plana, a rashodi i izdaci u visini od 700.559.658 dinara, ili 37,73 odsto.

Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP „Badnjevo“

Polemika je izostala i za tačke dnevnog reda koje su se odnosile na novi cenovnik usluga grejanja i nove cene varijabilnog i fiksnog dela iznosa.

Obe odluke obrazložio je za skupštinskom govornicom Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP „Badnjevo“, koji je neophodnost povećanja cene varijabilnog dela iznosa pravdao visokim cenama mazuta na tržištu.

“Cena po kojoj se do sada isporučivala toplotna energija korisnicima od strane JKP “Badnjevo” datira još iz novembra 2016. i ona je rađena po metodologiji Vlade Republike Srbije gde je striktno utvrđen način kako se dolazilo do cene, na bazi cene mazuta od 33,57 dinara. Ovaj predlog cene koji ste vi odbornici dobili rađen je na bazi cene od 48,72 dinara za jedan kilogram mazuta, a trenutna cena mazuta koji se nabavlja 62,21 dinar. To znači da je mazut poskupeo preko 85 odsto u odnosu na cenu mazuta po kojoj je rađena cena od 4,71 dinar, odnosno trenutna cena po kojoj se isporučuje toplotna energija”, rekao je Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP “Badnjevo”.

Sa 29 glasova ZA odbornika vladajuće koalicije i pet PROTIV od strane opozicije usvojena je nova cena varijabilnog dela iznosa za grejanje, koja za korisnike stambenog prostora umesto 4,71 dinar po kilovat času sada iznosi 6,07, a za poslovni prostor i ustanove 7,59 dinara po kilovatčasu.

Fiksni deo cene je umanjen, pa za stambeni prostor iznosi 26,22 dinara po kvadratnom metru, umesto 26,70 kao do sada, a za  prostorni prostor i ustanove 32,78 (33,37 din/m2).

Radmila Madžarević, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“

Sasvim neočekivano, usledila je mala diskusija na izveštaj o radu Predškolske ustanove “Pčelica” koji je za skupštinskom govornicom obrazlagala Radmila Madžarević, direktorka vrtića. Ona je na kraju svog izlaganja uputila i apel odbornicima u ime roditelja, zaposlenih i dece da se reši problem pasa lutalica, jer se u čoporima okupljaju oko zgrada ove ustanove, posebno oko kontejnera koji bi trebalo i da se ažurnije prazne.

Na njeno izlaganje reagovao je kao odbornik Bogdan Gugić, aktuelni zamenik predsednika Skupštine opštine, koji joj je zamerio što na sednici Opštinskog veća na kojoj se razmatrao izveštaj o radu njene ustanove nije ništa rekla. On je podsetio i na dosadašnja rešenja kojima lokalna samouprava nastoji da reši ovaj problem.

Bogdan Gugić, zamenik predsednika SO Negotin

Odbornici su usvojili i odluku o razrešenju vršioca dužnosti direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac” Vladimira Radića i imenovanju Jovanke Stefanović-Stanojević, diplomiranog politikologa, dugogodišnjeg novinara i glavnog i odgovornog urednika nekadašnje Radio televizije “Krajina” za novog vršioca dužnosti direktora.

Opština Negotin dobiće uskoro i novi statut, što je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji, pa su na devetoj redovnoj sednici odbornici usvojili odluku o prihvatanju predloga o promeni statuta.

“S obzirom da je statut opštine najveći pravni akt jedne jedinice lokalne samouprave doneta je odlula o pristupanju promeni statuta opštine Negotin i obrazovanju komisije koja ima zadatak da pristupi promeni statuta opštine Negotin. To nije nikakva novina. Znate da je tokom leta Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi. Postoje određeni rokovi do kojih sve to mora da se uradi”, rekao je nakon sednice medijima mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Odbornik dr Jasmina Jelenković dala je iz ličnih razloga neopozivu ostavku, a na njeno mesto odbornika doći će prvi naredni sa liste Demokratske stranke.

Usvojen je i niz rešenja o razrešenju i imenovanju upravnih i nadzornih odbora Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Turističke organizacije opštine Negotin i Centra za socijalni rad Negotin, a odbornici su dali i podršku razvoju multimodalnog saobraćajnog koridora Istok.

7 KOMENTARA

 1. Alal vera odbornicima Opstine Negotin za odluku o podrsci Koridoru Istok…Zaboravljamo losu istoriju..i idemo u buducnost da izgradimo nas,, koridor zivota,, SVI zajedno…Negotin,Bor,Kladovo,Majdanpek,Petrovac na Mlavi ,Kucevo,Veliko Gradiste,Zavubica…naravno i Zajecar,,Pozarevac,Malo Crnice,Žabar,mederevo…a naravno i Smederevska Palanka i Velika Plana…u cije teritorije kada prodje Pozarevac i spoji se sa poznatim ,,Koridorom 10,, bukvalno ,,udara,, nas Koridor Istok(Crnomorski koridor) …A poznato je i sta za obicnu prodavnicu ili restoran znaci kada se nalazi na raskrsnici dve glavne ulice….A kamo li sta znaci biti na raskrsnici DVA TRANSKONTINENTALNA KORIDORA.. kao sto ce to biti ove dve poslednje navedene opstine …I veliki pozdrav Negotincima i Krajincima iz tramvaja 😀

 2. Lepo bi bilo kad bi bilo.U to ne veruju ni deca u Vrticu.Koridori,avioni…Naravno da bi to bilo izuzetno,ali ko sve nije lagao da ce toj Negotinskoj i Timockoj krajini biti med kad mleka nema…Sa ovim budzetom,samo plate,i za pse-lutalice…A grejanje i dalje najskuplje i najlosije.Doktorka nije trebala da da ostavku…Ona je veliki borac

  • …Naravno da je vrlo lako razumeti nevericu i nepoverenje gradjana…njihovu depresiju..Ali borba za Koridor Istok je nesto sto traje 12 godina…Svaki dan..Svaki dan bar par radnih sati.. I bar odredjeni novcani iznos…Jer ovakvi projekti su veoma skupi I to neko radi 12 godina. …I nema sakrivanja ..I nema bezanja od raznoraznih rizika koje zahteva svaki ovakav STRATESKI projekat…..I nema kukanja i uzdisanja u komforu sigurnosti….I nema opravdanih okolnosti i subjektivnih slabosti…i nema bezanja ni kada osvrne oko sebe pred nekom mracnom i velikom barikadom na putu razvoja Projekte….a kada su svi odjednom nestali i otisli ,,da odnesu lekove bolesnoj tetki,,.😀😀😀.. …I ..nema..nema..nema…. A sve to ne rade neki Marsovci sa Jupitera….Nego se zna ko to radi…I DANAS je 100% svima iole infirmisanima potouno jasno da ce Koridor Istok …biti izgradjen…Jer na STOTINE HILJADA LJUDI i u Istocnoj Srbijimi Beogradu i nasoj dijaspori ZNA I RAZUME NJEGOV ZNACAJ…I to se nije dogodilo tako sto je to uradio Deda Mraz ili Bozic Bata….A prvi korak zs svakog pojedinca je da da razume da je da u sirenju depresije i katastroficnih predvidjanja … nema bas nikakve mudrosti..Jer da je tako Srbija bi imala na tone Aristotela i Platona….Mudrost je razumeti ovu staro uputstvo ..: ,,Prvo uzmi i dobro prouci temu.. …nauci stvari i razumi ih…To je prvo i osnovno…A potom ,ako si sposoban ….vodi. Ako nisi…..sledi. Ako ne znas i ne smes ni prvo ni drugo…Onda si bezvredan..,, I nisi deo resenja ..nego si deo problema. Naravno da ja ne smatram da je g.Sinisa bezvredan…Naprotiv..on je covek koji se potpisuje…i zato ima moj puni respekt. A za informacije koje mu trebaju imace ih za 2 sekunde .. : Google /koridor istok ;
   YouTube / koridor istok A ako uz navedene kljucne reci za pretragu ,,koridor istok ,, ..ukuca i ime i prezime autora i inicijatora ovog Koridora…imace i jos i mnogo toga vise .. snimke,slike,tekstove,mape…
   Za samo 2 sekunde ..I onda mu jos ostaje samo licna odluka…Da bude deo resenja…ili deo problema. Tacka. I srdacan pozdrav iz tramvaja.

   • Vileo bih da se gospodin Nenad C.potpise punim imenom,kao i da se objavi moj odgovor u celosti.Ovako,smatracu ovaj portal da je pod jakom opstinskom cenzurom.Opet,cu reci Koridor-Istok je fantasticna ideja i niko nema nista protiv da se realizuje.Ali nasa drzava je uvek Istok cenila kada su joj trebali glasovi,zato sam sumnicav,Platon iz trole,i zato Vam mladi covece kazem.Nemojte prestati da verujete,borite se,a usput rekonstruisite negotinsku putnu mrezu,jednu od najgorih u Srbiji.Pozdrav iz trole onima iz tramvaja

 3. Gospodine Nenade C.,iskustvo nas uci da sve sto je trebalo da se uradi u Timockoj i Negotinskoj Krajini,uglavnom se nije uradilo.Ja iz sve snage navijam,od srca Vam zelim da realizujete Koridor,jer komunikacija i putna infrastruktura je nesto najvaznije…ako sam sumnjicav,pa i Platon je koga pominjete bio…demantujte nas,i ja cu se javno izviniti i zahvaliti…Gospodine Nenade C.,Vi ste sigurno mlad covek i treba da verujete i da se borite,ali ja poznajem negotinsku putnu mrezu,a ona je najgora u Srbiji.Nadam se da cete tu sliku izmeniti,i da ce Koridor biti realizovan u nasem veku.Srdacan pozdrav i sve najbolje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.