Naslovna Društvo Danas su Mladenci, praznik koji obeležavaju mladi bračni parovi

Danas su Mladenci, praznik koji obeležavaju mladi bračni parovi

183
0

Mladi bračni parovi koji su u brak zakoračili tokom prošle godine, danas na Mladence otvaraju vrata svoga doma za kumove, rodbinu i ostale goste.

Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju praznik posvećen četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika.

Stradanje Svetih 40 vojnika zbog vere, dogodilo se 320. godine u vreme cara Likinija. Današnji praznik posvećen je stradalnicima, mladićima, i zbog venaca kojima su ovenčani Hristovom ljubavlju, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci, čime se pokazuje da supružnici treba da budu verni jedan drugome.

Praznik je uvek u vreme Vaskršnjeg posta pa su i kolačići, 40 mladenčića, koje su domaćice jutros rano već umesile posni i premazani  medom. Oni simbolizuju srećan, dug i sladak život. Kolačićima, zemičkama, daruju se komšije, deca  i mladi bračni parovi.

Pošto se Mladenci slave u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja prirode, ovim  praznikom se   mladom bračnom paru daje snaga za vreme i zajedničke godine koje ih  čekaju.

Supružnici koji su u braku godinu dana, za svoje goste pripremaju danas svečani ručak pokazujući svoju spretnost i zrelost, dok gosti donose poklone pomažući mladom bračnom paru.

Mladim parovima koji danas slave Mladence čestitamo i želimo dug zajednički život!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.