Naslovna Društvo Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena

Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena

156
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Sveta Petka, jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere, rođena je u Epivatu, u Maloj Aziji, a živela je krajem 10. i početkom 11. veka, pre podele hrišćanstva. Kako je poticala iz pobožne i imućne porodice, nakon smrti roditelja zamonašila se u crkvi Svete Sofije u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva, provodeći život u postu, molitvi i usamljeničkom životu.

Sveta Petka je veoma poštovana u našem narodu i smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Slave je mnoge porodice a vernici joj obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Njen kult se neguje vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku.

Prve zapise o svetici, o prenosu moštiju svete Petke iz Vidina u Srbiju, ostavio je Grigorije Camblak, srednjovekovni pisac i crkveni poglavar, kijevski mitropolit i autor mnogih dela koja su ušla u staru bugarsku, srpsku i rusku književnost.

Njene čudotvorne mošti, inače, tokom vremena prenošene su više puta, u Carigrad, pa u Trnovo, pa ponovo u Carigrad, pa odatle u Beograd 1396. kada je kneginja Milica izdejstvovala da se svetiteljkine mošti preneseu u Beograd i sahrane u crkvi Ružici, na Kalemegdanu.

Carigradski patrijarh Partenije 1641.  poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je preneo u Jaši i položio u Crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

U našoj zemlji ima oko 250 crkava posvećenih Svetoj Petki, u čijoj blizini se najčešće nalaze izvori za koje se tvrdi da su lekoviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.