Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog Trifuna

Danas slavimo Svetog Trifuna

128
0

Vinogradari su Svetog Trifuna odabrali za svog zaštitinika zbog njegove upornosti i istrajnosti u odbrani vere poistovećujući svoj rad sa Trifunovim mukama. Mnogobrojni narodni običaji vezani su za današnji praznik.

Rođen u Frigiji u trećem veku, Sveti Trifun je živeo u skromnoj, siromašnoj ali pobožnoj porodici. Još kao mlad imao je dar od Boga da leči i isceljuje ljude. Tako je svojim moćima iscelio kćer rimskog cara Gordijana trećeg, a sve darove koje je u znak zahvalnosti dobio od njega poklonio je siromašnima i nastavio jednostavan život u svojoj porodici čuvajući guske. Postradao je od ruke novog vladara, Decije Trajana, ne želeći da se odrekne svoje vere.

Srpska pravoslavna crkva čuva sećanja na Svetog Trifuna obeležavajući 14. februar. Ovaj praznik je u mnogim pravoslavnim domovima krsna slava, a svi vinogradari danas simbolično orezuju svoje čokote.

Pre sunca oni su već u svojim vinogradima i nakon orezivanja dva ili tri čokota zalivaju ih starim vinom. Ovaj čin simboliše povratak snage loze nakon duge zime.

Narodno verovanje nam govori da Sveti Trifun štiti sela od poplave i grada, a u nekim krajevima Srbije na današnji praznik u zemlju se pobode ugarak kako bi sneg počeo da se topi, najavljujući tako dolazak proleća.

Narod je sačuvao i verovanje da kiša na današnji dan najavljuje bogat rod šljiva i ostalog roda, a sunčan dan sušnu godinu.

Sveti Trifun je posebno praznovan u našem kraju koji slovi za najpogodniji kraj, zbog broja sunčanih dana, za gajenje vinove loze. Vinogradari su danas u svojim vinogradima, a posebno su oživele kamene kuće u kojima vino vri, zri i čeka da u njegovom nektaru uživaju ljubitelji pravog vina.

Slavarima i vinogradarima čestitamo današnji praznik, Sveti Trifun!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.