Naslovna Društvo Danas slavimo Svetog proroka Iliju

Danas slavimo Svetog proroka Iliju

204
0

Posebno poštovan i slavljen među pravoslavnim vernicima je starozavetni prorok Ilija koji se svrstava među najveće proroke. Današnji praznik obeležava Srpska pravoslavna crkva ali je i krsna slava  mnogih domova i zavetni praznik naselja.

Detalj sa freske “Gavran hrani proroka Iliju”, 13. vek, Manastir Morača

Sveti Ilija je ime dobio po staroslovenskom bogu groma Perunu. Srbi su prelaskom u hrišćanstvo osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, prepisali Svetom Iliji. Veliki broj običaja i verovanja zato potiče još iz predhrišćanskog vremena, pa je i Ilija dobio naziv Gromovnik.

Predanje kaže da je Ilija Tesvićanin rođen u Izrailju u 9. veku pre nove ere. Mladost je proveo u pustinji u molitvi, često sam u razmišljanjima. Predvideo je mnoge događaje zbog kojih je bio prognan od cara Ahava. Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da živi i da se plamenim kočijama vazneo na nebo. Na ikonama koje se dana iznose u pravoslavnim hramovima upravo je oslikana ova scena.

Sveti Ilija je posebno poštovan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao neobičan čovek koji je živeo na zemlji. U njegovu čast sačuvane su svetootačke besede koje na na najbolji način veličaju sva njegova sveštena dela u kojima on veliča Gospoda.

U narodu prozvan kao Ilija Gromovnik, Sveti Ilija nosi sa sobom mnoga verovanja sačuvana do današnjih dana. Jedno od njih kaže da je do podneva leto, a od podneva jesen. Danas je strogo zabranjeno raditi kako se ne bi navukao bes velikog svetitelja.

Medari koji na današnji praznik vade med služe ga gostima kao lek, a sačuvano je verovanje da dečije obraze treba namazati medom kako bi bila zdrava.

Današnji przanik slavili su vazduhoplovci u Kraljevini Jugoslavije. Sa  njenom propašću ova tradicija je prekinuta da bi već 1992. godine bila nastavljena.

Krajinskim slavarima i svečarima čestitamo praznik Svetog Iliju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.