Naslovna Društvo Danas slavimo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu

Danas slavimo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu

151
0

Srpska pravoslavna crkva i sve obrazovne ustanove u Srbiji danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, učitelju, državniku.

Sveti Sava; Freska u Studenici

Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, slava je obrazovnih ustanova u Srbiji i obeležava se 27. januara čuvajući uspomenu na život, delo ali i stradanje Svetog Save.

Rođen na dvoru srpskog župana  Stefana Nemanje kao najmlađi sin, Rastko Nemanjić je dobio  izvanredno obrazovanje zajedno sa svojom braćom Stefanom i Vukanom. Ljubav prema učenju i knjizi obeležila je njegovo detinjstvo i mladost, pa je očevu nameru da upravlja Humskom oblašću odbacio i svoj život posvetio prosvećivanju svog naroda. Monašku rizu oblači na Svetoj Gori sa svojih 15 godina a tri godine kasnije prima monaški čin i ime Sava. Zajedno sa svojim ocem, koji nakon monašenja dobija ime Simeon, obnavljaju opustošeni manastir Hilandar koji je vizantisjki car Aleksije treći Srbima predao u vlasništvo. Sve do 18. veka Hilanadar je bio najveća srpska škola i rasadnik prosvete, duhovnosti i kulture.

Objedinivši u svojoj ličnosti prosvetitelja, duhovnika, državnika i učitelja, Sava se 1207. godine sa Hilanadara vraća u Srbiju sa moštima Svetog Simeona, i u manastir Studenica miri,  zbog vlasti, zavađenu braću.

Na praznik Uspenje Presvete Bogorodice 15. avgusta 1219. godine u Nikeji patrijarh Manojlo Saranten uz saglasnost cara Teodora prvog Laskarisa  hirotoniše Savu za prvog srpskog arhiepiskopa. Srpska pravoslavna crkva od tada postaje autokefalna a manastir Žiča njeno sedište.

Prilikom povratka sa pokloničkog putovanja umire u Trnovi u Bugarskoj 1235. godine. Dve godine kasnije kralj Vladislav uz najviše državno-crkvene počasti prenosi mošti svetitelja Save  u manastir  Mileševu.

Duh Svetoga Save osećao se među srpskim življem u vreme turskog ropstva. Spaljivanje njegovih mošti na lomači, 1594. godine na Vračararu, bila je odmazda Sinan paše.

Srbi su se svom svetitelju Svetom Savi  u Srbiji ali i širom svetu odužili podizanjem hramova, a među najvećima je upravo hram podignut na Vračaru, mestu na kome su spaljene njegove svete mošti.

Učenicima i prosvetnim radnicima čestitamo školsku slavu Svetog Savu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.