Naslovna Društvo Danas slavimo najveći hrišćanski praznik – Vaskrs

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik – Vaskrs

210
0

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Uskrs ili Vaskrs,  praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje.

pixabay.com

Proslavu ovog značajnog praznika vernici su započeli u hramovima, svetom liturgijom, a nakon višenedeljne pripreme postom, i pričešćivanjem. Upravo je vaskršnje slavlje označilo i kraj Velikog posta, najstrožeg i najdužeg, jer je  trajao sedam nedelja.

Obeležje ovog praznika su i šarena jaja. Jaje je simbol rađanja života i simbol Hristovog vaskrsenja. U crveno se farbaju, zato što je, prema predanju, crvena jaja caru Tiberiju u Rimu poklonila Marija Magdalena, donevši mu vest o vaskrsenju.

Vaskrs se proslavlja u krugu porodice, najsvečanije, uz farbana jaja i bogatu trpezu, ali i uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

pixabay.com

U svojoj tradicionalnoj Vaskršnjoj poslanici njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej vernicima je poručio da čuvaju „svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice”.

“U svetlim danima naše radosti mi ne zaboravljamo ljudski bol, patnje i stradanja. Ne zaboravljamo ni bolesne, stare i iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta. Sa verom i nadom molimo se da Bog obriše svaku suzu sa lica njihovih” poručio je Patrijarh srpski Irinej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.