Naslovna Društvo Danas praznujemo Sveta Petku Trnovu-Paraskevu

Danas praznujemo Sveta Petku Trnovu-Paraskevu

281
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju praznik posvećen Sveta Petki Trnovoj, Paraskevi. Slavarima čestitamo slavu!

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve današnji praznik posvećen je svetiteljki koja je rođena u Rimu u hrišćanskoj porodici i koja je nakon smrti svojih roditelja svo nasleđeno imanje podelila sirotinji, a potom se zamonašila.

Mnogi vernici današnji praznik poistovećuju sa onim posvećenim Svetoj Petki koji se obeležava 27. oktobra  koji je posvećen svetiteljki rođenoj u Grčkoj.

Sveta Petka Trnova je propovedala Hristovu veru. Izlečivši cara Antonija Pija od duge bolesti on je i sam prihvatio hrišćanstvo. Ipak je zbog svoje posvećenosti veri i propovedanju hrišćanstva zatvarana, mučena i na kraju pogubljena.

Današnjim praznikom se završava ciklus praznovanja „ženskih praznika„ u koje spadaju Ognjena i Blaga Marija.

Iako praznik nije upisan  crvenim slovom u kalendaru poštovan je i slavljen, pa su i za njega vezani narodni običaji. Na današnji dan, govorile su prabake, ne valja mesiti hleb, prati veš ili iznositi pepeo iz kuće jer će ženama u godini koja predstoji trnuti ruke.

Praznik Trnove Petke je u mnogim krajevima zavetna ili manastirska slava. U mnogim krajinskim domovima danas gori slavska sveća. Slavarima čestitamo slavu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.