Naslovna Društvo Danas obeležavamo Svetu Petku Trnovu

Danas obeležavamo Svetu Petku Trnovu

230
0

Svetiteljka Petka Trnova prema predanju smatra se zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Sa današnjim praznikom završava se ciklus koji je obeležen praznicima posvećenim ženama.

U kalendaru praznika današnji nije upisan crvenim slovom ali je izuzezno poštovan, naročito kod žena. Mnogi vernici današnji praznik poistovećuju sa onim koji obeležavamo 27. oktobra, a posvećen je svetiteljki Svetoj Petki koja je bila Grkinja.

Sveta Petka Trnova je rođena u Rimu, u drugom veku, u hrišćanskoj porodici. Zamonašila se nakon smrti roditelja i pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila je sirotinji. Propovedavši Hristovu veru, u to vreme zabranjenu, bila je odvedena caru Antoninu Piju koga je izlečila od duge i teške bolesti. Ipak, zbog vere koju je propovedala stradala je i pogubljena mačem.

Sa današnjim praznik završava se ciklus takozvanih ženskih praznika, pa su i narodna verovanja  i običaji vezani za žene. Na današnji dan su žene izbegavale fizičke poslove, pa naše bake nisu prale veš, niti u ruke uzimale  ručne radove kako im tokom godine ne bi ruke trnule.

Devojke, po verovanju, danas beru cveće i unose u svoje domove kako bi u njima vladala harmonija i mir. Devojčice su na današnji praznik oblačile nove haljine i time je označen ulazak u novu godinu sa puno radosti.

Običaji su zadržani i danas u pojedinim, naročito ruralnim delovima Srbije čuvajući tako ne samo sećanje na svetitljku Petku Trnovu već i bogatstvo običaja  kod Srba koje se čuva od davnina.

Sveta Petka Trnova je česta slava u mnogim pravoslavnim domovima. Slavarima čestitamo današnji praznik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.