Naslovna Društvo Danas obeležavamo Svetog Iliju

Danas obeležavamo Svetog Iliju

119
1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave proroka Iliju. Slavarima čestitamo slavu!

Pravoslavni vernici sa posebnom pažnjom proslavljaju starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Iliju, strogog i nepokolebljivog propovednika etičkih vrednosti.

Mnoga predanja vezana su za život ovog svetitelja koji je prisutan u Starom i Novom zavetu i koji se vezuje za nastanak nove ere i za novi Hristov dolazak.

Ilija Tesvićanin je, predanje kaže, rođen u gradu Tesvitu u 9. veku pre Hrista. Njegov otac, Sabah je na njegovom rođenju oko njega video anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo obeležje njegovog plamenog karaktera i sile ognja.

U narodu je sačuvana priča da se Sveti Ilija vozi u vatrenim kolima  koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjavina njegovih kola kojim se vozi po oblacima.

Srpski narod je prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneo na Svetog Iliju pa su zato za ovaj praznik vezana mnoga verovanja i narodni običaji.

Danas je najstože zabranjeno raditi u polje kako se ne bi navukao gnev ovog svetitelja.

Sveti Ilija Gromovnik se obeležava u najsušnije i najtoplije doba godine. Po predanju na Svetog Iliju pre podne je leto, a već popodne jesen, pa otud i narodna izreka „Posle Svetog Ilije, leto nam je milije“.

Svetog Iliju mnoge srpske kuće obeležavaju  kao svoju krsnu slavu. Čestitamao slavarima!

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.