Naslovna Društvo Danas obeležavamo Spasovdan

Danas obeležavamo Spasovdan

292
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od deset velikih praznika posvećenih Isusu Hristu, Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan. Današnji praznik je i slava opštine Negotin.

Praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem predstavlja sećanje na dan kada se Isus Hrist, četrdeseti dan nakon vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima, apostolima i vazneo se  na nebo.

Spasovdan je slava naše prestonice koja je taj status dobila 1403. godine baš na praznik  zahvaljujući despotu Stefanu Lazareviću. Spasovdan je i slava opštine Negotin.

Praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem pun je narodnih običaja i uglavnom su vezani za  bolji rod useva  i zdravlje stoke.

Neka verovanja o prazniku  su sačuvana još iz predhrišćanskog vremena. Jedno od njih je vezano za slovensko verovanje o gromovniku Perunu koji je tukao gradom i gromovima useve, a božanstvo Spas je sa žitnim klasom u ruci spasavao useve od nepogoda.

Običaj je da  u svitanje na današnji dan čobani kristiće od leskovih grana stavljaju na krovove kuća i torove, dok su ih ratari zabadali u njive sa usevima. Na trpezi je danas cicvara i pečena jagnjetina. U mnogim krajinskim kućama danas gori slavska sveća i reže se kolač.

Slavarima čestitamo današnji praznik!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.