Naslovna Društvo Danas obeležavamo Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

Danas obeležavamo Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

148
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu. Današnji veliki praznik obeležava i stara negotinska crkva.

Dolazak Presvete Bogoridce na svet jedan je od najvećih praznika u pravoslavnom kalendaru označen crvenom bojom i posebno ga slave pravoslavke.

Poreklom iz carskog roda Davidovog, Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu od oca Joakima i majke Ane kao uslišena molitva jer su je dobili u poznim godinama. U znak zahvalnosti za ovu milost dali su joj ime Marija i zavetovali da će služiti Gospodu.

Praznik Mala Gospojina u narodu označava vremenske, poslovne i društvene događaje. Na današnji dan počinli su radovi u polju koji su najvaljivali ozimu setvu. Ratari su upirali pogled u oblake  i nadali se vedrom nebu i suncu jer su to bili znaci blage jeseni i blage zime.

Mala Gospojina kao i Velika sa sobom nosi verovanja i zabrane koje se posebno odnose na žene koje danas ne spremaju kuću i ne peru veš.

Jedan od najvećih zavetnih praznika, koji spada u red nepokretnih i uvek se obeležava 21. septembra, krsna je slava mnogih porodica u Srbiji, a nekada su baš na ovaj veliki praznik počinjale jesenje svadbe jer je trpeza bila bogata plodovima.

U vreme prazovanja Male Gospojine u Negotinu i Šapcu počinjao je višednevni vašar koji je okupljao trgovce i zanatlije iz zemlje i regiona. Ove godine zbog epidemije korona virusom, a po mišljenju nadležnih, vašarlije se neće radovati druženju.

Praznik obeležava i stara negotinska crkva koja je posvećena rođenju Presvete Bogorodice i koja praznik slavi više od dva veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.