Naslovna Društvo Danas je praznik Velika Gospojina

Danas je praznik Velika Gospojina

261
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. Slavarima čestitamo slavu.

Današnji praznik, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika. Praznovanje Uspenje Bogorodice ustanovio je car Mavrikije 528. godine.

Predanje govori da je ona živela 60 godina, pa je bila svedok mnogih događaja nakon stradanja svoga sina i nastavljač njegove misije

Prema pravoslavnom kanonu scena Uspenja Bogorodice u hramovima se oslikava na zapadnoj strani. Jedna od najlepših predstava oslikana je u manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića.

Današnji praznik u kalendaru je upisan crvenim slovom i posebno ga praznuju žene, poštujući Bogorodicu  kao svoju zaštitinicu. Narodno verovanje kaže da je između dva praznika Velike i Male Gospojine, koju slavimo 21. septembra, najbolje vreme za berbu lekovitog bilja.

Praznik je kućna slava u mnogim srpskim domovima, ali su praznik nekada pratili veliki sabori i vašari. Neki su se zadržali i do današnjih dana.

Krajinskim slavarima čestitamo današnji praznik!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.