Naslovna Društvo Danas je Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu

Danas je Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu

185
0

Danas se završava Petrovdanski post i obeležava praznik posvećen apostolu Petru, jednom od prvih učenika koji je prepoznao Isusa Hrista i apostolu Pavlu, piscu dve poslanice pridruženih Novom zavetu.

Sveti apostolu Petar i Pavle; spc.rs

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim apostolima Petru, koji je po rođenju dobio ime Simeon, a koga je Hristos prozvao Petrom i Pavlu, nekada fariseju i progonitelju hrišćana, a zatim je postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Verovanje kaže da je Petrova isceliteljska moć od teških bolesti bila velika. Stradao je kao žrtva spletke a postradao je u vreme cara Nerona. Pogubljen je na krstu, ali je po svojoj volji tražio da bude okrenut glavom na dole, jer je smatrao sebe nedostojnim stradanja kao Isus.

Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar.

Uoči današnjeg praznika najstariji ukućanin, po narodnim običajima, bere cvet petrovac za svakoga u kući. Danas se jedu prve jabuke, petrovače, a domaćice spremaju ukusan kolač od njih za ručak.

Zemljoradnici danas nikako ne idu u polje, a jedan od straih običaja koji se poštuje u nekim krajevima i danas je paljenje lila ili velike vatre čime se prizivalo dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.

Verovanje takođe kaže da Sveti Petar kod sebe drži ključeve raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude.

U mnogim krajinskim domovima danas gori slavska sveća. Slavarima čestitamo praznik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.