Naslovna Društvo Danas je Ognjena Marija

Danas je Ognjena Marija

306
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Sveta mučenica Marina, ikona iz 15. veka, Muzej Vizantije i hrišćanstva u Atini

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka za vreme vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Pisidiji antiohijskoj. Rano je ostala bez majke sa ocem Edesijem, neznabožačkim sveštenikom, koji ju je zbog obaveza dao na starateljstvo ženi koja je bila hrišćanka, pa je Marina vaspitavana u hrišćanskom duhu.

Krstila se u 12. godini, što njen otac to nije mogao da prihvati zbog čega je se odrekao. Posečena je mačen u 16. godini.

Njene mošti koje su čuvane u Antiohiji sve do krstaškog preuzimanja Carigrada 1204. godine, a danas počivaju u Atini, u Crkvi Presvete Bogorodice, smatraju se čudotvornim i isceliteljskim. Njena časna Desna Ruka prebačena je na Svetu Goru, u manastir Vatoped.

Na vrhu planine Langa u Albaniji, više samog Ohridskog jezera, nalazi se manastir posvećen Svetoj Marini, sa delovima njenih moštiju.

Narod veruje da je ona sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona, a slave je svi oni koji bi imali štete od groma i oluje. Iako nije crveno slovo, ovaj praznik je izuzetno poštovan pa se ne radi, jer se smatra da nikakav posao na ovaj dan ne može doneti sreću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.