Naslovna Politika Danas izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Danas izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

141
0

Pripadnici 22 manjinske zajednice danas biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete. U opštini Negotin glasa 3.307 birača, upisanih u Poseban birački spisak.

Foto: I. Mitrović

Birači će neposredno birati članove saveta 18 nacionalnih manjina i to albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne zajednice.

Biračka mesta za neposredne izbore otvorena su od 7 do 20 časova, a glasa se na 926 mesta širom Srbije, od kojih na 10 biračkih mesta u opštini Negotin.

U zavisnosti od toga koliko je brojna neka zajednica Saveti će imati od 15, za zajednice do 10.000 preipadnika, pa do 35 za zajednice koje imaju više od 100.000 pripadnika, poput Roma, Mađara i Bošnjaka.

Pripadnici četiri nacionalne manjine, hrvatske, crnogorske, makedonske i ruske svoje predstavnike Nacionalnih saveta biraju elektorskim putem.

Po prvi put svoje predstavnike Nacionalnih saveta biraju pripadnici poljske i ruske zajednice, koji ih do sada nisu imali.

Članovi Saveta, inače, imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.