Naslovna Kultura „Carmina burana“ za kraj „Mokranjčevih dana“: Na sceni i negotinski mališani

„Carmina burana“ za kraj „Mokranjčevih dana“: Na sceni i negotinski mališani

377
0

Kruna 53. „Mokranjčevih dana“ je, nema sumnje, nastup Hora i simfonijskog orkestra RTS, ali i negotinskih dečjih horova: „Vivak-2015“, Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Osnovne škole „Vuk Karadžić“ .

U prepunoj sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, ali i mladi horisti tri negotinska dečja hora, izveli su, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića njegovo inovativno, vrlo originalno i znalačko tumačenje popularne Orfove kantate “Carmina burana”.

„Naročito bih naglasio one koji su pripremili ta tri negotinska dečja hora jer se tu vidi jedan veliki entuzijazam i jedan predan rad koji prevazilazi ono što je obavezno. Da bi jedan horić morao da otpeva bilo šta i to sa dirigentnom koga prvi put vide, iza toga mora stajati velika požrtvovanost i velika ljubav prema ovom poslu. I zato mi se čini da Negotin ima čime da se ponosi, jer ako najmanje tri hora postoje i najmanje toliko predanih voditelja tih horova, a to pokazuje da Negotin ima budućnost“, kaže za NG portal Bojan Suđić, dirigent Hora i simfonijskog orkestra RTS, koji je uputio čestitke malim horistima, učenicima negotinskih osnovnih škola, ali i dirigentima Dragani Marinović Simonović, Aleksandri Đukić i Tanji Milosavljević.

Ovogodišnji festival, istakla je na zatvaranju negotinskih muzičkih svečanosti profesor doktor Sonja Marinković, opravdao je očekivanja organizatora.

 “Mislim da imamo jednu novu snagu i jednu veru u sopstvene mogućnosti i verujem da ćemo svi moći da nađemo nadahnuće za nova traganja za lepotom, za smislom, za onim što nam je u nasleđe ostavio Stevan Mokranjac, da to dobro plodno seme razvijamo, nosimo, širimo svetom u slavu njegove besmrtnosti”, rekla je selektorka “Mokranjčevih dana”.

 

Posle sedam dana festivala, punih sala, sjajnih koncerata i bogatog propratnog programa zastave 53. “Mokranjčevih dana” su spuštene i otpočele su pripreme za naredni, 54. festival.

“Festival u slavu muzike i vanvremenskog srpskog kulturnog blaga privukao je ove godine preko 1.000 učesnika iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Albanije. Posebno nam je drago što su i ove godine učestvovali i Mokranjčevi sledbenici iz našeg grada, jer negovanje horskog pevanja, čiji je rodonačelnik bio Mokranjac, deo je naše misije”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima, organizator Dom kulture “Stevan Mokranjac” uručio je priznanja festivala. Jedna od počasnica pripala je i NG portalu kao medijskom partneru 53. “Mokranjčevih dana”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.