Naslovna Društvo Briga o zdravlju – najvažnija lekcija u OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu

Briga o zdravlju – najvažnija lekcija u OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu

399
0

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ počela realizacija projekta „Stojiš pravo. Bravo! Bravo!“, čiji je cilj naučiti učenike da brinu o svom zdravlju.

Nedovoljna fizička aktivnost učenika van škole, ali i na časovima fizičkog vaspitanja, nepravilno sedenje, pretežak školski ranac, glavni su uzroci pojave deformiteta kičme kod svakog trećeg učenika u Srbiji.

Ovakva slika zdravstvenog stanja dece u najranijem periodu odrastanja do 10. godine je i u školama naše opštine.  Zato je ideja o realizaciji projekta „Stojiš pravo. Bravo! Bravo!“, koji je ovog septembra pokrenut u Osnovnoj školi „Branko Radičević“, naišla na dobar odziv učiteljica.

„Cilj projekta je prevencija nepravilnog držanja, ali i ispravljanje deformiteta kod dece. Projektom su obuhvaćena deca od drugog razreda, sa kojima ćemo raditi samo teorijski, tj. upoznaćemo ih  sa pravilima sedenja, nošenja ranca i držanju tela, dok korektivne vežbe kreću od trećeg razreda jer je muskulatura u tom uzrastu  već formirana“, kaže za NG Portal Kristina Jovanović, učiteljica.

Realizacija projekta počela je sa prvim školskim danima i prve tri faze biće realizovane do kraja oktobra. Učenici će između ostalog na samom početku naučiti da mere svoj ranac, a onda da iz njega izbace nepotrebne stvari.

U  trećem delu projekta „Moj ormarić čuva moje zdravlje“, zadatak za učenike će biti da planiraju koji pribor i udžbenike treba nositi za koji dan, a u tome će im pomoći  učiteljice, s obzirom da su sve učionice u razrednoj nastavi opremljene ormarićima u kojima učenici mogu da planski ostavljaju pribor i udžbenike.

Poslednja faza projekta podrazumeva rad na pravilnom držanju tela  sa decom kod koje je prepoznat problem sa deformitetom kičme.

„Nastavnici fizičkog vaspitanja rade inicijalna merenja na početku svake školske godine, a mi ćemo raditi i test koji će nam pokazati da li dete ima neki deformitet. Ako je nešto strukturalnog tipa i preti da postane još gore, dete ćemo upućivati kod specijaliste koji određuje dijagnozu. Sa tom konačnom informacijom dete se vraća kod nas i mi krećemo sa korektivnim vežbama“, kaže Dejan Živadinović , profesor fizičkog vaspitanja, jedan od realizatore projekta.

Osnovna škola „Branko Radičević“ poseduje odlične uslove za realizaciju nastave fizičkog vaspitanja pa i projekta kroz koji će učenici naučiti da brinu o svom zdravlju.

„Ormarići koji će rasteretiti školske rančeve učenika sem u učionicama razredne nastave, spremni su i za učenike petog i šestog razreda. U planu je da sva deca naše škole budu obuhvaćena ovim projektom. Briga o zdravlju će biti jedan od zadataka u narednom periodu. Mi imamo sasvim dovoljno kapaciteta da učiteljice realizuju svakodnevno nastavu fizičkog vaspitanja, i da prostor male sale koristimo za korektivne vežbe“, ističe za naš portal vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Branko Radičević“ Marija Dumitrašković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.