Naslovna Društvo Bojan Ducić, virtuoz na harmonici, učenik generacije Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u...

Bojan Ducić, virtuoz na harmonici, učenik generacije Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Štubiku

787
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2019/2020. godine.

Od prvih školskih dana Bojan Ducić iz Štubika, sada učenik prvog razreda Srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac” naprosto je znao šta hoće. U rodnom Štubiku, u svojoj osnovnoj školi koja nosi ime branioca Negotina, Hajduk Veljka, znao je samo za petice.

Jednako ga je privlačila i matematika i muzička kultura, ali se, kaže, najviše istakao u tehničkom i informatičkom obrazovanju. Ove je godine bio prvi na opštinskoj smotri i spremao se za okružnu, ali ga je u tome omela pandemija virusa korona.

Uporedo sa osnovnom završavao je i osnovnu muzičku školu koju je upisao tek sa 12 godina.

“Muzičku školu sam upisao kasno, u odnosu na ostale đake, kada sam bio šesti osnovne. Zahvaljujući mom profesoru Stefanu Nikoliću, ali i velikom radu uspeo sam da za godinu dana završim četiri razreda osnovne muzičke škole kako bih stigao vršnjake”, kaže Bojan.

Harmonika mu je, veli, definitivno odredila život, a takmičenja su ga usmerila i osmelila da pomisli da se i profesionalno, kroz dalje školovanje, bavi njome.

Oprobao se zahtevnim programima na “Muzičkom proleću” u Smederevu, Međuokružnom takmičenju učenika odseka harmonike u Negotinu, na kojima je osvojio prvu nagradu, ali i takmičenju “Accordion Art” u Knjaževcu gde je dobio drugu.

“Samim tim što sam se opredelio za upis u srednju muzičku školu odlučio sam da će harmonika zauzimati centralno mesto u mom životu tokom daljeg razvojnog perioda, s obzirom da se radi o pozivu koji zahteva maksimalnu posvećenost i neprekidni intenzivni rad i usavršavanje”, dodaje Bojan koji je aktivan učesnik i svih manifestacija u rodnom Štubiku, u Kulturno-umetničkom društvu „Prerast“, gde učestvuje i kao solista na harmonici, i kao član orkestra, ali i kao folklorista.

Bojan Ducić na takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo zajedničkim jezikom“ u studiju RTS; Foto: Privatna arhiva

Ovaj mladi virtuoz klasične muzike učestvovao je i na muzičkom takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo zajedničkim jezikom“ u formatu televizijskog talent šou-programa koji je pre šest godina iniciran u Mađarskoj, a čiji je Srbija ove godine specijalni gost.

“Prošao sam selekciju i plasirao sam se u 29 mladih izvođača do 18 godina od kojih je četiri izabrano da predstavljaju Srbiju u Budimpešti. Iako se nišam našao u top četiri, ovo mi je bilo dragoceno iskustvo, tim više jer sam bio jedini harmonikaš u selekciji, i jedini Štubičanac i Negotinac, a sam plasman je veliki uspeh. Samo takmičenje ce biti emitovano novembra na RTS-u”, dodaje Bojan Ducić.

Ovaj talentovani mladić priprema se i za Svetski trofej harmonikaša koji se ove godine zbog pandemije virusa korona odvija putem interneta. Bojan će, ukoliko sve bude po planovima, nastupiti u kategoriji nacionalnog trofeja do 16 godina.

“Kada sam 2017. došao u Negotin Bojan je tek učio note. Jako mi je drago da sam zadobio njegovo poverenje. Zahvaljujući tome što prihvata svaki moj savet i sugestiju kada je u pitanju vežbanje i interpretacija, Bojan je jako brzo napredovao. Pored toga, vaspitan je i vredan mladić o čemu govori i to da je završio osnovnu školu u Štubiku kao đak generacije, a uporedo i osnovnu muzičku školu sa prosekom ocena od 5.00”, kaže o Bojanu njegov profesor i mentor Stefan Nikolić, profesor harmonike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.