Naslovna Blog

Petak i subota u Kladovu rezervisani za četvrti “Border rock”

0

U Kladovu će u petak i subotu, 2. i 3. oktobra biti održan četvrti festival “Border rock” u organizaciji Udruženja “Metronom”.

Foto: Fubar

Zbog dobro poznatih okolnosti “Border rock” će, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, obaveznu masku i distancu, i uz ograničenje na svega 80 mesta, biti održan 2. i 3. oktobra uz svirke četiri benda.

Prvog festivalskog dana od 22 časa u bašti Kluba „Fusion“ u Domu omladine u Kladovu, nastupaju “Good Ol’ Bastard” iz Knjaževca i “Fubar” iz Negotina, a drugog, u isto vreme i na istom mestu, knjaževački bendovi “Two-Stroke Engine” i “School bus”.

“Ljudi su se uželeli glasnog rokenrola, svirki nije bilo tokom leta, tako da će nam svima prijati da se ponovo malo razmrdamo. Bilo je razmišljanja o koncertima bez publike, sa direktnim prenosom preko jutjub servisa, ali kakav bi osećaj imali bendovi dok sviraju i publika koja zuri u monitore”, kaže Dejan Mihajlović iz Udruženja “Metronom” iz Kladova, koji organizuje “Border rok”.

Festival se ove godine prilagodio uslovima i oslonio na domaće snage iz istočne Srbije, iako je prepoznatljiv u širem regionu po učešću brojnih bendova iz celog sveta.

Veran svojoj programskoj koncepciji ni ovoga puta neće izostati predstavljanje jednog rokenrol naslova, pa će tako publika čuti reč više o knjizi “Knjaževačke rok priče i urbane legende” Darka Micića.

Četvrti “Border rok” podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i lokalna samouprava.

Neda Rajković: Sport se voli i novinarskim perom

0

Mlada negotinska rukometašica, Neda Rajković karijeru nastavlja u – sportskom novinarstvu i poručuje: “Ne postoji sport koji mene ne interesuje!”


Porodica Rajković iz Negotina ponovo pakuje kofere. Nakon odlaska, sada već proslavljenog evropskog fudbalskog golmana Predraga Rajkovića, kofere pakuje i mlađa sestra Neda koja školovanje nastavlja na akademskim studijama sportskog novinarstva.

„Ja sam u mislima već tamo, čekam svakog trenutka poziv sa fakulteta kakva će biti organizacija predavanja da li će sve biti onlajn ili ćemo ići regularno. Svakog trenutka čekam da spakujem svoje kofere i da krenem. Biće mi jako žao. Posle 18 godina krećem sama, odvajam se od porodice i svog kluba, ali što se mora nije teško. Očekujem izazove definitivno, mnogo iskustva koje ću steći zahvaljujući predavačima i sportskim novinarima od kojih ću da “kradem” znanje”, kaže ova mlada negotinska rukometašica koja će svoju sportsku karijeru sa terena preneti u amfiteatar fakulteta.

Izbor za akademsko usavršavanje sportskog novinara nije uobičajno i Neda je među prvima koja je izabrala da to bude njen životni poziv. S obzirom da ova mlada devojka potiče iz sportske porodice i da se aktivno bavi rukometom već 11 godina, podrazumevalo se da će i svoje dalje obrazovanje usmeriti na osvajanje travnatih, kao i svih ostalih terena, novinarskim perom.

„Ja sam ovaj smer izabrala jer potičem iz sportske porodice, a najjači mi je motiv moja profesionalna budućnost. Razmišljala sam kako da ipak ostanem u tim vodama kada jednoga dana više ne budem mogla da se aktivno, fizički bavim sportom. Ne postoji sport koji mene ne interesuje. Volela bih da ovim izborom svog daljeg obrazovanja posetim najveće i najbolje stadione, da vidim velike utakmice, upoznam proslavljene sportiste. Time sam se vodila kada sam birala šta ću studirati. Roditelji su mi dozvolili da moj izbor bude konačan, iako se mama  najviše plašila da neću imati normalan život kao svaka žena, što je istina.“

Porodicu Rajković je svojim odličnim borbenim duhom i predanom golmanskom karijerom, koja iz godine u godinu raste, već proslavio Nedin stariji brat Predrag Rajković koji trenutno brani mrežu Fudbalskog kluba „Rems“ u Francuskoj. Nekadašnji omladinski šampion sveta, kada je sa Mundijala 2015. godine poneo titulu najboljeg golmama, za sobom je ostavio sjajnu sezonu u dresu ovog francuskog kluba, gde je svojom odbranom sa 27 utakmica primio samo 12 golova i sebe svrstao među šest najboljih igrača Francuske.

Neda će, kaže, sačekati svojih pet minuta i dobiti ekskluzivni intervju od svog starijeg brata Predraga. Zanimalo nas je koje bi mu prvo pitanje postavila i da li je lako isključiti emocije u razgovoru sa nekim koga odlično poznaješ i sa kim odrastaš.

„Da li ti je nedostajala sestra sve ove godine? To je prvo pitanje. Možda bih ga pitala kako je on proživeo taj rastanak sa porodicom i sve ove godine kada nije bio uz nas. Bila bi to neka lična i intimna pitanja. On još uvek ne shvata ozbiljno moj izbor, šta ću studirati i čime ću se baviti, ali videće on za koju godinu kada me bude molio za intervju, jer ću pričati sa više sportista nego on“, dodaje Neda kroz smeh.

Iako se novinarski zanat „peče“  napornim radom, dobrom pripremom za svaki intervju, pocepanim listovima iz novinarske beležnice, Neda već sanja svoje novinarske snove.

Sve je izazov u novinarstvu, od pripreme do treme kada se članak pojavi na stranicama štampe ili portalu. Čitalačka publika uvek traži nove zanimljivosti naročito iz života javnih ličnosti ili iz bogatih karijera sportista. Definitivno, kaže ova mlada devojka, sport nije samo posao za muškarce, prste su tu umešale i žene i priče o njemu donose na drugačiji način.

„Želim da budu priče sa terena koje će se pamtiti, da ponedeljak bude dan za prepričavanje sportskih događaja uz moje tekstove. Pisano novinarstvo je nešto gde ja vidim sebe. Najteži je vid novinarskog izražavanja, ali ja volim da pišem tako da mi je taj forma bliža nego kamera. Lako je danas koristeći pretraživače na internetu saznati osnovne informacije o uspešnim ne samo sportistima, već i ljudima sa javne scene. Ali mislim da neka lična pitanja i odgovore dobar novinar može da dobije kroz razgovor slušajući pažljivo svog sagovornika. Sve zavisi koliko ste vi kao novinar otvoreni prema ličnosti sa kojom radite intervju. Ako se desi taj fitbek dobićete stvarno dobru priču. Volela bih da radim intervju sa Andreom Lekić, reprezentativkom Srbije u rukometu, pošto je ona moj idol iz detinjstva. Naravno sa Novakom Đokovićem, ne znam da li ima sporstskog novinara koji ne sanja da piše o njegovoj karijeri. Mislim da uvek ima pitanja na koja oni nisu dali odgovor i uvek postoje zanimljivosti za javnost.“

Pred Nedom su veliki sportski i akademski izazovi. Nedostajaće joj, kaže, Negotin u kome ostavlja porodicu, prijatelje, saigračice, školske drugove, nastavnike…

„Sada kada je sve već gotovo, pitam se kada je prošlo. U čudu sam kako su godine proletele. Gimnazijski dani su  nešto najbrže što je protutnjalo kroz moj život. U septembru smo imali zakasnelu maturu zbog cele ove situacije, sve je bilo tako emotivno jer je cela ova četvrta godina bila čudna zbog svih okolnosti. U Beograd nosim uspomene iz Osnovne škole ”Branko Radičević”, ulice, hale sportova. Mali je grad ali prepun uspomena. Grad je prelep ali mali za moje ambicije“, kaže Neda Rajković, naša buduća sportska novinarka.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

U Aleksandrovcu eutanazirane sve svinje

1

Zbog afričke kuge svinja koja se najpre pojavila u nekoliko domaćinstava u selu Aleksandrovac humano je pogubljeno oko 200 do 250 svinja.

Rešenjem resornog ministarstva od 15. septembra, područje poluprečnika od najmanje tri kilometra u Aleksandrovcu i okolnim selima Kovilovu, Rajcu i Crnomasnici proglašeno je za zaraženo, a područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara od Aleksandrovca ugroženim.

U Aleksandrovcu se afrička kuga svinja pojavila u par domaćinstava kada je zabeleženo nekoliko uginuća.

„Uzeti su kontrolni uzorci krvi životinja iz ova tri ostala sela koja spadaju u zaražena i čekaju se rezultati. Za sada, koliko znam, nema uginuća. Na vezi smo i sa republičkim veterinarskim inspektorom, tako da pratimo situaciju“, kaže Veličković.

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge svinja koje realizuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Celo selo je moralo da bude pogođeno tom merom,  zbirno nekih 200 – 250 životinja, to je neka brojka koja obuhvata ovu mesnu zajednicu i tamo više nema domaćih svinja. Bili smo u Aleksandrovcu pre eutanazije, sve je popisano i sve će biti refundirano od strane resornog ministarstva i države“, rekao je Veličković.

Na zaraženom području, shodno donetim merama, popisane su svinje, uzorkovana je krv na analizu, a izvršena je i dezinfekcija domaćinstava.

Vlasnici eutanaziranih svinja biće obeštećeni. Zaraza je za sada suzbijena, a od poštovanja propisanih mera i rezultata analiza krvi životinja u ostalim selima, zavise i dalji koraci na suzbijanju afričke kuge svinja.

Rajačka narodna škola zdravlja: GRIP

0

Grip je akutna zarazna bolest prouzrokovana virusom gripa.

Ilustracija, pixabay.com

Posle zaražavanja virusom gripa, nakon nekoliko sati do 3-4 dana nastupa nagla promena zdravstenog stanja praćena jakim bolovima u miši’ima i zglobovima, jakom malaksalošću i glavoboljom, groznicom i povišenom tempraturom i do 39 Celzijusovih stepeni.

Ubrzo se javlja i jak suv kašalj. Bolest traje četiri do sedam dana, a ako dođe do bakterijske infekcije disajnih organa može trajati i deset dana.

Grip je samoizlečivo oboljenje, ali traži da se lečite ležeći u krevetu. Mnogi se sile i veruju da mogu grip lakše podneti i pobediti nego što je to zaista moguće. Grip teško preboljevaju stare i osobe koje boluju od teških, hroničnih neizlečivih bolesti.

Zato je najbolje lečiti se od gripa uz pomoć i savete lekara. Dok ste bolesni od gripa treba da jedete laku hranu, sa dosta voća i povrća i pijete toplu limunadu.

Grip je vrlo zarazan. Virus se prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom i vazdušnim kapljicama od sekreta iz disajnih organa izbačenih kašljanjem i kijanjem. Grip se brzo širi i često pojavljuje u epidemijama krajem jeseni i tokom zimskih meseci.

Grip ima težnju da se javi i kao pandemija. U prošlosti je bilo više takvih pandemija. Posle preležanog gripa ostaje imunitet duže vreme, specifičan za soj kojih ima tri. Tako da u toku epidemije, neko ko nema sreće i ne čuva svoje zdarvlje, može oboleti još jednom ako se inficira drugim sojem virusa.

Virusi gripa su podeljeni na osnovu antigene strukture u tri tipa. Virus gripa A je uglavnom odgovoran za epidemije; podtipovi virusa gripa A pogađaju ptice, konje i svinje, kao i ljude.

Incidencija gripa B je manja kao i verovatnoća je da se epidemije pojave kod ovog virusa, za koji rezervoari za životinje očigledno nisu od velikog značaja.

Infekcija gripom C je obično blaga ili subklinička. Smatra se da godišnji mortalitet od gripa u SAD prelazi 50.000, više od 90% ovih smrtnih slučajeva se dešava kod ljudi starijih od 65 godina. Umiranje od gripa znatno je poraslo u poslednjih 20 godina, delom i zbog starenja stanovništva.

Najmanje 30 pandemija gripa dogodilo se od 1580. Pandemija gripa 1918-1920 („španski grip“) prouzrokovala je više od 20 miliona smrtnih slučajeva širom sveta, od čega 500.000 u SAD. Manje razarajuće pandemije dogodile su se 1957. godine („azijski grip“ ) i 1968. („hongkonški grip“).

Neki epidemiolozi danas nagađaju da će se epidemija gripa ove godine ili početkom sledeće “sudariti” sa epidemijom kovida-19. I odmah se zamišljaju strašni scenariji. Ali, to su samo prognoze koje ne znače ništa dok se ne dogode, jer se ne zasnivaju na naučnim činjnicama. A pitanje je da li će do toga doći. A ako do toga dođe, jedna osoba ne može istovremeno oboleti od gripa i kovida-19. Кada jedan virus posedne organizam, drugi ne može da se naseli istovremeno.

Ali nije to najvažnije. Sada je najvažnije da se vakcinišete protiv sezonskog gripa. Treba vakcinisati decu i stare osobe. Vakcinacija će, prema najavi države, započeti posle 1. oktobra.

U Rajcu, 28. septembar 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović

Nastavljeno suđenje za ubistvo devojčice Lune u Prahovu

0

U Višem sudu u Zaječaru nastavljeno je suđenje Zoranu Albiću (25) iz Prahova, optuženom da je u noći između 26. i 27. maja prošle godine do smrti tukao Lunu, staru dve godine i osam meseci.

Saslušanjem strica i bivše devojke optuženog u Višem sudu u Zaječaru nastavljeno je suđenje Zoranu Albiću za ubistvo devojčice Lune u Prahovu, maja prošle godine. Oba svedoka su potvrdila svoje ranije iskaze da je optuženi bio nasilan.

“S obzirom na to da se njemu sudi po starom zakonu, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, smatramo da je to srećna okolnost po njega. Da je bilo drugačije, ovo bi bila prva doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta”, rekao je Marko Stanković, zastupnik Fondacije „Tijana Jurić“ koja zastupa porodicu ubijene devojčice.

I Igor Jurić, koji prati svako ročište vezano za ovaj slučaj, navodi da je jedina adekvatna kazna za ovo delo 40 godina zatvora. Sa tim se slaže i Više javno tužilaštvo u Negotinu.

“Generalno, on je pokušao da utiče na svedoke, upadicama stricu i pogledima bivšoj devojci, za šta je i opominjan. Ubistvo male Lune je jedan od najtežih zločina koji se desio poslednjih godina i daćemo sve od sebe da ovaj čovek dobije maksimalnu moguću kaznu”, ističe Igor Jurić.

Na prošlom ročištu iskaze su dali i otac i deda ubijene devojčice, ali i veštaci Zavoda za sudsku medicinu iz Niša koji su odbranili sve svoje nalaze tvrdeći da su povrede koje je Albić naneo devojčici dovele do njene smrti, kao i psiholog veštak-pojedinac koja je potvrdila da je na osnovu psihološke strukture ličnosti Albić sklon agresivnom ponašanju.

Naredno ročište zakazano je za 21. oktobar.

Bez struje Kobišnica, Bukovče i Srbovo

0

Nastavljaju se radovi na desetokilovoltnim izvodima na distributivnom području koje pokriva Elektrodistribucija Negotin.

Ilustracija, pixabay.com

Zbog radova na desetokilovoltnom izvodu Kobišnica u sredu, 30. septembra električnu energiju neće imati potrošači u ovom selu, kao i u Bukovču i Srbovu. Prekid u napajanju planiran je u periodu od 9 do 11 sati.

Negotinska Elektrodistribucija ovim nastavlja radove na održavanju elektroenergetske mreže. U proteklom periodu radilo se na desetokilovoltnom izvodu Mala Kamenica, kao i niskonaponskoj mreži ka naselju Badnjevo.

Preminula Isidora Žebeljan

0

Isidora Žebeljan, srpska kompozitorka i akademik preminula je u 53. godini posle duge i teške bolesti.

Isidora Žebeljan na „Mokranjčevim danima“, 2012.

Isidora Žebeljan, jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012, član Svetske akademije umetnosti i nauke, od 2002. prva je žena profesor kompozicije u Srbiji, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na kojem je i diplomirala u klasi Vlastimira Trajkovića.

Pažnju internacionalne stručne i šire javnosti privukla je operom „Zora D“ u Amsterdamu 2003, u režiji Ser Dejvida Pauntnija.

Pored ove opere, među njena najpoznatija dela spadaju i „Maratonci“, „Simon izabranik“, „Dve glave i devojka“, „Nahod Simon“; orkestarska dela „Konji Svetog Marka“, „Zujte strune“, „Escenas picaras“; koncertantna dela „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače, „Frula i flamingosi“ za klarinet i orkestar; „Tri čudne ljubavi“ za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti“.

Njenu muziku širom Evrope, u Izraelu, Africi, Australiji, Americi, izvode  najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

“Akademik Isidora Žebeljan  je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Кomponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu”, navodi se u saopštenju SANU.

Isidora Žebeljan bila je 2012. besednik na 47. „Mokranjčevim danima“

Isidora Žebeljan, dobitnica je i Mokranjčeve nagrade 2004. U Negotinu, rodnom mestu rodonačelnika srpske muzike, bila je besednik “Mokranjčevih dana” 2012. godine

„Od svih umetnosti, muzika je ta koja je najviša igra duha, koja je čisto osećanje. Ona je potpuno bezrazložna i neobjašnjiva, lišena sposobnosti da podučava. Ona je živa, ona je i strast i ljubav sama“, kazivala je Isidora Žebeljan na ceremoniji otvaranja 47. festivala “Mokranjčevi dani” o poimanju umetnosti i muzike, uopšte.

Najpoznatija srpska savremena kompozitorka imala je te 2012. u Negotinu i svoje autorsko veče, a njena dela izvodio je Кvartet „Brodski“ iz Londona, čijim je nastupom i vrhunskom interpretacijom, kao i prijemom njenog dela kod publike bila veoma zavodoljna.

„U Negotinu sam susrela veliki broj muzičkih entuzijasta i zato smatram da Srbija ima šanse“, poručila je  tada Isidora Žebeljan.

Rajačka narodna škola zdravlja: NAZEB, PREHLADA

0

Spada u respiratorne infekcije, infekcije disajnih organa. Često za nazeb kažemo „gripozno stanje“, ili „neki virus ga snašao“ u engleskom jeziku pojavljuje se „komon kold“ obolenje.

Ilustracija, pexels.com

Nazeb često brkamo sa gripom, ali on to nije. Po simptomima liči na grip, ali su oni mnogo blaži nego kod gripa. Razlog nazeba su oko 200 raznih vrsta virusa koji izazivaju infekcije organa za disanje, među kojima se nalaze i korona virusi. Istraživaći iz zapadnih zemalja tvrde da korona virusi imaju 10% udela u izazivanju NAZEBA, a nemački naučnici da su korona virusi zastupljeni kao prourokovači NAZEBA čak kod 30% obolelih. Među tim korona virusima nalazi se i virus koji se 2019. odmetnuo, promenio i postao prouzrokovač kovid-19 pandemije.

NAZEB, odnosno infekcije disajnih organa kojima pripada, javljaju se vrlo često kako kod odraslih tako i kod dece u jesen i zimi, kada vreme postane hladno, kišovito i vetrovito. Kod odraslih, ova oboljenja se jave kod jedne osobe  dva do četiri puta u jesen i zimi, a kod dece šest do 10 puta. To dovodi do povećavanja broja pacijenata u lekarkim ordinacijama, što opterećuje zdravstvenu službu i stvara velike ekonomske troškove zbog gubitka radnih dana i troškova za lekove. Polazak dece u školu svakog septembra, često je početak javljanja infekcija disajnih organa kod đaka, što može biti razlog odsustvovanja sa nastave, gubitak časova i zaostajanja u  realizaciji nastavnog programa.

NAZEB je samoizlečivo oboljenje i nije potrebno ići kod lekara. Neprijatni simtomi se mogu suzbiti paracetamolom, koji se može nabaviti u apoteci bez lekarskog recepta. Ukoliko NAZEB, gripozno stanje traje duže od 10 dana, a zdravstveno stanje obolelog počne da se pogoršava potrebno je javiti se na pregled lekaru opšte prakse, ili pedijatru ako je obolela osoba – dete. Protiv gripa ne treba uzimati antibiotike, bez pregleda i konsultacije sa lekarom.

U našem narodu smatra se da je NAZEB razlog nastanka svake bolesti. Ima u tome istine, zato bi trebalo paziti i ne izlagati se nepotrebno hladnoći. Lako mogu da nazebu, posebno kada je vreme s jeseni lepo i toplo zemljoradnici u polju, stočari, rekreativci ili ljubavnici koji dugo  jedno drugo čekaju na sastanak. Ima istine u tome. Izlaganje prekomernoj hladnoći ruši imunitet kod čoveka i pogoduje infekciji disajnih organa. I nepažnja prema spavanju, naročito noću, takođe, dovodi do slabljenja imuniteta. Osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno, imaju šanse da četiri do pet puta češće obole od NAZEBA, nego ostali.

Osobe koje se ne oblače u skladu sa spoljnom temperaturom i vremenskim prilikama, pošto se prehlade osećaju se loše, umorne su, hladno im je, a mogu dobiti povišenu telesnu temperatutu najviše do 38 stepeni Celzijusovih. Mogli biste sprečiti dalji razvoj NAZEBA tako što biste posle nepotrebnog i nepažljivog izlaganja hladnoći došli kući, istuširali se vrućom vodom, popili tabletu paracetamola i čašu tople limunade, ili jednu čašu kuvanog rajačkog crnog vina sa štapićem karanfilića i legli u postelju. Nakon takvog postupka zaspali biste zdravotvornim snom i ujutru probudili zdravi i orni za posao.

Da kažem i ovo: NAZEB se lako prenosi sa bolesne na zdravu osobu kapljicama sluzi koje izlaze iz usta i nosa osobe koja kašlje i kija. Zato je dobro držati odstojanje najmanje dva metra od osoba koje kašlju i kijaju.

U Rajcu, 27. septembar 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

U sredu 30. septembra u Negotinu akcija dobrovoljnog davanja krvi

0

Crveni krst opštine Negotin i  Zavod za transfuziju krvi iz Niša organizuju poslednjeg dana u septembru akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Poslednja septembarska akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana u sredu 30. septembra.

Redovni, ali i novi davaoci dragocenu tečnost moći će da daju u prostorijama Umetničke škole “Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Akcija će trajati od 9 do 15 časova.

U sedmom kolu Zone Istok slavili fudbaleri „Hajduk Veljka“ i „Branika“

0

Ovog vikenda odigrane su utakmice sedmog kola Zone Istok u kojima su oba naša predstavnika zabeležila pobede.

“Hajduk Veljko” bio je ubedljiv protiv ekipe “Senjaka” u Pirotu koje su dobili sa 2:1, poluvreme 1:0. Golove za naš tim postigli su Marko Milošević u 35. minutu i Aca Manić u 50.

Bila je to i peta uzastopna pobeda negotinskog tima, koji nakon sedam kola u Zoni Istok sa 17 bodova i dalje deli prvo mesto sa pirotskim “Tanaskom Rajićem” koji ima pobedu manje, ali bolju gol razliku.

I ekipa „Branika“ iz Štubika slavila je u duelu sa „Lužnicom“ iz Babušnice sa 1:0, poluvreme 0:0. Gol Bore Davidovića prekinuo jeseriju poraza štubičkog tima, koji je od početka takmičenja pobedio u prvom i sada sedmom kolu.

Oba negotinska predstavnika će naredno kolo igrati u nedelju 4. oktobra. „Hajduk Veljka“ u Babušnici čeka „Lužnica“, a „Branik“ će ponovo biti domačin, s tim što će ugostiti „Bor 1919“, šestoplasiranog na tabeli.

Ovog vikenda su i kadeti „Hajduk Veljka“ ugostili „Trajal” iz Kruševca, prvaka Kadetske lige i odigrali nerešeno 1:1, oba pogotka postignuta iz kaznenog udarca.

Pioniri i mlađi pioniri „Hajduk Veljka“ dobili su svoje utakmice u Ligi Zaječarskog i Borskog okruga službenim rezultatom, jer im protivnik, ekipa “Rtnja” u obe selekcije, nije došla na zakazane duele.

Krajinske vinjete

Neda Rajković: Sport se voli i novinarskim perom

Mlada negotinska rukometašica, Neda Rajković karijeru nastavlja u – sportskom novinarstvu i poručuje: “Ne postoji sport koji mene ne interesuje!” Porodica Rajković iz Negotina...

Domaćinske priče: Sve poslastice Maje Stojanović, radujevačke snahe

Na slavskoj trpezi za svaku Sveta Petku Maja Stojanović, rodom Leskovčanka, a već skoro dve decenije radujevačka snaha pripremi i po 15 vrsta ukusnih...
error: