Naslovna Društvo Blederija proglašena za zaštićeno područje druge kategorije

Blederija proglašena za zaštićeno područje druge kategorije

799
1

Vlada Srbije donela je Uredbu o proglašenju Spomenika prirode „Blederija“ zaštićenim područjem druge kategorije, regionalnog odnosno velikog značaja.

Ovaj spomenik prirode u neposlednoj blizini sela Reka kod Brze Palanke, u opštini Kladovo, stavljen je pod zaštitu da bi se “očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta” i na njegovom području nije dozvoljeno obavljati radove i aktivnosti koje mogu da naruše, ekološku celovitost područja, biljni i životinjski svet i da nepovoljno utiču na životnu sredinu.

Sastoji se od različitih prirodnih fenomena: kraškog vrela Blederija sa tri izvora, dva vodopada, od koji je nizvodniji visine oko sedam metara, velike akumulacije bigra u donjem toku, kao i kraške pećine Sokolovica sa istoimenim vrelom i rečnim tokom, koji je “nizvodno od lokaliteta „Grad“ do sastava sa tokovima Suvaje i Blederije usekao živopisnu krečnjačku klisuricu, sa nekoliko izrazitih suženja i slapova”.

Blederija je poverena na upravljanje Turističkoj organizaciji opštine Kladovo.

Na teritoriji opštine Negotin Vlada Republike Srbije je 2014. godine proglasila Prerasti u kanjonu Vratne za zaštićeno područje prve kategorije, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, a upravljanje nad njima poverila beogradskom Javnom preduzeću “Srbija šume”.

Zakonom je kao redak fenomen prirode zaštićen spomenik prirode “Suteska Sikolske reke sa vodopadom na Mokranjskoj steni” u ataru sela Mokranje.

Očekuje se da uskoro bude doneta i Uredba o proglašenju Spomenika prirode “Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, koja se nalazi u katastarskim opštinama Štubik i Plavna.

1 KOMENTAR

  1. Blederija je čudo. Kladovo treba da prenese Brzoj Palanci na upravljanje. Brzoj Palanci da se vrati stara slava

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.