Naslovna Društvo 29. jun – Međunarodni dan Dunava

29. jun – Međunarodni dan Dunava

544
0

Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava, dan kada su 1994. godine  jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti ove reke.

Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija reka u Evropi i svakako najduža reka u Evropskoj uniji.

Protiče kroz 10 država, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Čak četiri prestonice nalaze se na obali Dunava, Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Izvire u Nemačkoj, uliva se u Crno more a dugačak je 2.857 kilometara. Kroz Srbiju protiče u dužini od 588 kilometara.

Svakog 29. maja u podunavskim zemljama institucije i udruženja raznim akcijama, radionicama, sportskim i kulturnim dešavanjima obeležavaju Dan Dunava u spomen na Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav potpisanu na ovaj dan 1994.

U Negotinu to manifestacijom “Dan Dunava” čini Turistička organizacija. Ove godine su, međutim, u većini zemalja izostale manifestacije u čast obeležavanja Dana Dunava, zbog situacije sa virusom korona.

Sunce i visoke temperature su, ipak, već danima na obale Dunava mamile prve kupače, kojima će i ovog leta Dunav biti mesto za odmor.

Još da je i čistiji i bez nabujale trave, pa da uživanje bude potpuno. Ovako, i dalje će biti aktuelne priče o ekologiji, o neophodnosti da se smanji zagađenje, o podizanju svesti o očuvanju Dunava kod što većem broja ljudi i apelu da se vodni resursi što manje troše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.