Naslovna Krajinske vinjete 213 godina Bitke na Štubiku i Malajnici

213 godina Bitke na Štubiku i Malajnici

1527
4

Jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku i svakako prva u kojoj su se zajedno borili sprski ustanici i ruska vojska.

Živorad Nastasijević: Hajduk Veljko se sam probija kroz Turke; Muzej rudničkog i takovskog kraja, Gornji Milanovac

Pobeda nad Mula-pašom, zapovednikom Vidina i Alijom Gušancem, vođom krdžalija 1807. godine u boju na Štubiku i Malajnici u vojnim analima okarakterisana je kao jedna od najznačajnijih u Prvom srpskom ustanku, koja je osim poznatih srpskih junaka Кarađorđa, Milenka Stojkovića, Petra Dobrnjca, izrodila i Hajduk Veljka Petrovića.

Nakon oslobađanja Beograda Praviteljstvujušči sovjet i Кarađorđe u proleće 1807. uputili su Hajduk Veljka sa svojim ustanicima u Crnu reku, a Milenka Stojkovića u Poreč i Krajinu.

Hajduk Veljko je dizao ustanak u Crnoj reci, ali i oko sadašnjeg Knjaževca i Sokobanje, a Milenko Stojković je sa ustanicima požarevačke i braničevske nahije primorao Poreč-Aliju da napusti Poreč i pređe u Ada Кale, zauzevši pritom Štubik kod kojeg su podigli utvrđenje.

Đorđe Jovanović: Medaljon sa likom Hajduk Veljka u bronzi, 1892.

Mula-paša i Alija Gušanac su međutim sa oko 8.000 turskih vojnika i krdžalija uspeli da ustanike potisnu u šanac. Stojković se potom utvrdio u Štubiku, a Turci u Malajnici osedajući Štubik.

Sredinom juna 1807. u pomoć mu pristiže Karađorđe sa oko 4.500 pešaka i konjanika, a na Dunav i na Veliko ostrvo stiže i general Ivan Ivanovič Isajev sa svojim bataljonom.

Srbi i Rusi sastali su se blizu Mihajlovca i zajedno odneli pobedu u Malajnici nad Mula-pašom.

Delegacija Doma kulture „S.Mokranjac“ polaže cveće na spomen obeležje u Štubiku; Foto: Opština Negotin

U znak sećanja na ovaj veliki događaj u Štubiku se već decenijama organizuje manifestacija izvornog narodnog stvalaštva “Krajinski običaji” čije je ovogodišnje, 48. izdanje preskočeno zbog pandemije virusa korona.

Danas su u Štubiku herojima boja na Štubiku i Malajnici polaganjem venaca na spomen obeležje odale su brojne delegacije Opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, MZ Štubik i Malajnica, OO SUBNOR Negotin, Saveza rezervnih vojnih starešina, Boračke organizacije Štubik, КUD-a „Prerast“ iz Štubika i OŠ „Hajduk Veljko“ u Štubiku.

4 KOMENTARA

 1. Slava palim junacima za slobodu Srbije !
  Kada uklonimo POSLEDNJU i netransparentnu blokadu i izgradimo TRANSEVROPSKI (Atlatnski okean -Crno more) AUTOPUT (drumski aspekt) Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok Crnomorskog koridira),ovo sada potpuno skrajnuto , daleko i nepristupacno istorijsko mesto… ,kao i sve druge brojne istorijske i prirodne znamenitosti ovog kraja …posecivace milioni i milioni domacih i stranih turista koji ce putovati ovim delom Srbije, ovim delom Evrope Evrope…ili oni koji putuju sa kraja na kraj Evrope….od Atlanskog okeana do Crnog mora. Od trenutka kada izgradimo ovaj ,,KORIDOR ZIVOTA ,, cele Istocne Srbije …
  pa do kraja vremena…😃 pozz.iz 🚞

 2. P.S. ..Trasa ovog autoputa prolazi neposredno blizu Malajnice i Stubika…
  a od Stubika prema Jabukovcu ,Vratni ,Slatini…planiran je i pristuona saobracajnica ovog koridora za Kladovo ,Brzu Palanku…idr…Sto je i daleko i najkraca i najbrza njihova drumska veza sa Beogradom….primerena 21.veku…i u potpunom skladu sa strogo obavezujucim
  EU standardima i smernicama o razvoju kako transevropskog tako i nacionalnog saobracaja… Sto Krajinci npr…ne znaju… Ali eto sada i to znaju…😃
  A i ovi junaci sa Malajnice…su sa borili za evropsku Srbiju..zar ne..? 😃

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.